Jak grilovat ananas?
Čerstvý ananas je sice dobrý sám o sobě, ale někdy není na škodu jeho chuť trochu upravit. Výborným způsobem je grilování, které dokáže přidat další příchuti, aniž by potlačilo základní charakteristiky ananasu. Jeho příprava pro grilování je navíc velmi jednoduchá.
Příprava | Marinování | Grilování | Servírování
Obecná příprava na sladko s cukrem nebo marinádou
S tímto postupem si je ananas nejvíc podobný a navíc získává kouřový nádech.
Příprava
Z ananasu odkrojte vršek a okrájejte kůru tak, aby vznikly hrany. Zbývající kůru a případná semínka dočistěte menším nožem. Pro porcování nůž omyjte nebo použijte jiný, kůra totiž obsahuje velký podíl kyseliny (může způsobit záněty v ústech). Nakrájejte ananas na klínky-trojúhelníčky (podobně, jako hodně vysokou pizzu) a odkrojte jádro.
Marinování
Místo posypání cukrem můžete ananas naložit do marinády: 1 lžíci medu, 3 lžíce rozpuštěného másla a koření podle vlastní chuti (pálivé, slané nebo sladké). V uzavřeném sáčku nebo krabičce nechte naložený ananas odležet aspoň 30 minut, nejlépe přes noc.
Grilování
Rozpalte gril a povrch grilovací plochy potřete olivovým olejem a opatrně na gril položte ananas (pozor na to, že bude dost klouzat i ten nemarinovaný). Čistý ananas posypte hnědým cukrem. Ananas grilujte, dokud spodní části nezačnou hnědnout (asi 3 až 5 minut), poté jej otočte a posypte cukrem i druhou stranu. Kousky ananasu sundejte v okamžiku, kdy budou opečené části hnědé (těsně před zčernáním). Dejte je stranou a nechte trochu vystydnout.
Podávání
Klínky nakrájejte na menší kousky (velikosti soust) a podávejte je buď samotné nebo se zmrzlinou.
Tip: úprava anansu do slaných pokrmů
Ananas můžete použít i jako přílohu ke slaným pokrmům, třeba jako součást zeleninové salsy. V takovém případě jej neposypávejte cukrem ani medem, ale nechte jej zkaramelizovat přirozeně, na grilu jej nenechávejte déle než 3 minuty z každé strany. Takto upravený ananas výborně zapadne do mírně pálivé salsy (jalapeňos papričky, česnek, rajčata, koření) přelité zálivkou (med, citrónová šťáva, olivový olej a koriandr). Salsa se hodí k rybám a drůbeži.
CC: Security
Grilované ananasové kousky s piškotem a sypáním ze slaného karamelu
- 1 vysoký piškot (kupovaný nebo upečený podle jednoduchého receptu: 4 hrníčky polohrubé mouky, 3 hrníčky cukru, 2 hrníčky rozpuštěného másla, ¾ hrníčku mléka, 6 velkých vajec; všechno smíchejte a dejte péct na střední teplotu vaší trouby, dokud povrch nezezlátne)
- 1 ananas
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 hrníček smetany na šlehání
- 2 lžičky cukru moučka
- 1 lžička vanilkového aroma
- 3 lžičky karamelového topingu
- ¼ lžičky hrubé mořské soli
- 6 lžiček na hrubo nasekaných pekanových ořechů
Nakrájejte piškot a ananas (podle pokynů výše). Dejte jej na gril potřený olivovým olejem, dokud nebude lehce opečený a dejte jej stranou.
Potřete piškot rozpuštěným máslem a na dejte jej na gril, na mírný oheň (asi 1 až 2 minuty z každé strany). Ušlehejte smetanu do šlehačky.
Servírujte na talíř vždy piškot s odpovídajícím kouskem ananasu a potřete je šlehačkou. Na ni nalijte karamelový toping, posypte jej solí a pekanovými ořechy a ihned podávejte.