Jak grilovat brambory v alobalu?

Brambory v alobalu si můžete připravit zároveň na grilu, zatímco se budete věnovat grilování masa. Brambory totiž stačí pevně zabalit do alobalu a o zbytek už se nemusíte starat, stačí je vyndat až po dopečení.

Jednoduchou a chutnou přílohu ke grilovanému masu uděláte za pár minut a skoro bez starostí. K bramborám můžete přidat bylinky podle chuti, ale nejdůležitější je tuhý alobal a nějaký tuk – nejlépe olej. Chcete-li brambory radši omastit máslem, přilijte i tak trochu oleje. Předejdete připálení másla.

Způsob přípravy záleží na požadované výsledné chuti i vašich časových možnostech (samozřejmě kromě brambor, které máte k dispozici). Sůl, koření a bylinky přidávejte přímo na brambory podle své chuti. Mezi nejčastěji používané patří tymián, červená paprika, petrželka, pažitka, kopr, parmazán, slanina, cibule a různé směsi grilovacího koření.

Brambory v alobalu můžete připravit těmito způsoby:

Brambory vcelku

Grilujete-li brambory vcelku, jsou vhodnější mladší (čerstvější) se slabší slupkou. Důkladně je umyjte a osušte, slupku vůbec neškrábejte (zlepšuje chuť a obsahuje nejvíc vitamínů).

  • Ponechané v původním stavu

    Menší brambory se propečou i samostatně bez toho, aby popraskaly. Stačí je potřít olejem nebo máslem a těsně zabalit do alobalu tak, aby z něj neunikala pára. Můžete zabalit každý brambor zvlášť, ale menší brambory snesou zabalení do jednoho balíčku i po víc kusech. Brambory grilujte asi půl hodiny. Zda jsou hotové, zjistíte píchnutím vidličkou nebo nožem do bramboru (vybaleného z alobalu).

  • Propíchané

    Tento postup je vhodnější pro velké brambory. Nastříhejte si čtverce z alobalu a pomažte je olejem. Brambory po celém obvodu propíchejte vidličkou a každý zvlášť pevně zabalte do alobalového čtverce. V alobalu nesmí vzniknout žádné otvory. Dejte brambory na gril na nejteplejší místo a pečte podle typu grilu 30 až 45 minut. Hotový brambor se bude po zabodnutí příborového nože lehce rozpadat.

Nakrájené na měsíčky

Podobně jako v předchozím případě, i u brambor nakrájených na čtvrtky je dobré ponechat slupku. Omytí špíny vám usnadní hrubší strana houbičky na mýtí nádobí.

Nachystejte si větší kusy alobalu. Musí být tak velké, aby se vám do alobalu vešly všechny brambory a mohli jste jej pevně uzavřít. Nejlepší je, když do jednoho balíčku dáte jednu porci brambor. Alobalový balíček tak můžete rovnou servírovat na talíř.

Balíčky můžete naskládat na bok grilu už když jej začínáte zahřívat a nechat je postupně se péci. V závislosti na teplotě se budou grilovat půl hodiny až hodinu.

Nastrouhané na tenké plátky

Nejrychlejší způsob přípravy brambor grilovaných v alobalu je nastrouhat je na tenké plátky. K takto zpracovaným bramborám se dobře přimíchává i další zelenina, kterou upečete spolu s bramborami. Brambory můžete dát do jednoho nebo víc balíčků, ve více balíčcích se vám propečou rychleji.

Kristýna Hašková