Bylinky na grilování
Ať už si delší dobu říkáte, že vašemu jídlu chybí něco, co by ho dělalo výjimečným, nebo jen chcete zkusit něco nového, možná jsou tím správným řešením bylinky. Nejen, že pokrmu dodají skvělou chuť i aroma, ale také nám pomohou cítit se dobře.
Bylinky se dají využít několika způsoby. Můžeme z nich vytvořit chutné marinády, nebo kořenící směsi podle naší chuti. Nespornou výhodou je fakt, že domácí marinády jsou zdravější než marinády koupené, které většinou obsahují glutaman sodný (druh koncentrované chemikálie přidávané do jídel, aby se jejich chuť zvýraznila) a vysoké množství soli.
Bazalka | Tymián | Oregano | Šalvěj | Rozmarýn | Bobkový list | Levandule
Čerstvé vs. sušené bylinky
V případě čerstvých bylinek je potřeba opatrného dávkování, aby pokrm při tepelné úpravě nedostal nahořklou chuť. Takové bylinky je potřeba důkladně omýt a osušit, následně rozdrtit v hmoždíři, nebo alespoň vše nakrájet na malé kousky, které se následně ještě rozmělní vidličkou. Pak už jen stačí vše zakápnout několika lžícemi oleje a přidat další ingredience.
Pokud máte k dispozici sušené bylinky, smíchejte je rovnou s ostatními, vámi vybranými přísadami.
Pojďme se společně podívat na ty nejvhodnější bylinky ke grilování:
Bazalka
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazalka_pravá
CC: tookapic
Bazalka je vynikajícím pomocníkem při grilování zeleniny. Dá se přidat i do salátů. Bazalku nemusíte využít pouze v kuchyni, ale je také skvělým ochráncem zeleniny při jejím pěstování. Díky své aromatické vůni ji chrání před mnoha škůdci.
Skvěle se hodí také k masům - k drůbeži, zvěřině a rybám (zde se nejčastěji používá s rozmarýnem a šalvějí).
Bazalka figuruje na seznamu léčivých bylin:
- podporuje vylučování žaludečních šťáv
- působí proti plynatosti střev
- podporuje chuť k jídlu
- usnadňuje trávení
- působí na dýchací cesty
- ulehčuje odkašlávání
- zlepšuje činnost ledvin
- uklidňuje nervy
Tymián
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tymián_obecný
CC: kriemer
Spolu s citrónovou šťávou se doporučuje k přípravě ryb. Obyčejnému masu dokáže dodat chuť divočiny. Také je ideální ke grilované zelenině (například cuketa, lilek).
Tymián pozitivně ovlivňuje naše zdraví:
- působí dezinfekčně proti parazitům, průjmům, nadýmání
- zlepšuje trávení
- ulevuje při chronických zánětech žaludku
- podporuje krevní oběh
- dokáže uvolnit průdušky
- skvělý lék při kašli
- pomáhá při bronchitidě a černém kašli
- zmírňuje infekce močových cest, revmatismus a dnu
Oregano (dobromysl)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobromysl_obecná
CC: strecosa
Oregano se vyznačuje svou svěží chutí. Dá se libovolně použít k masu i zelenině. Pokud byste ho chtěli využít i jinde než na grilu, výborně dochutí například zeleninový salát.
Výhodou této bylinky jsou její léčivé účinky na náš organismus:
- podporuje imunitní systém
- pomáhá na zánětlivá onemocnění
- působí jako antibiotikum
- uvolňuje dýchací cesty
- zlepšuje zažívání
- osvěžuje organismus
- udržuje srdce zdravé
Tato bylinka není nijak škodlivá, tudíž množství, které můžete zkonzumovat, není nijak omezeno. Jestliže ovšem vyloženě nefandíte typické chuti oregana, ale přesto byste ho chtěli do svého jídelníčku zařadit, můžete využít provensálské koření, které dobromysl obsahuje.
Šalvěj
https://cs.wikipedia.org/wiki/Šalvěj
CC: jjf230
Šalvěj má lehce pálivou, nahořklou chuť. Skvěle doplní vepřové, divočinu i králičí maso. Pozor při jeho použití! Dávkovat se musí s rozumem, jinak naprosto přebije chuť masa. Nesmí se vnitřně používat ve velkém množství, neboť obsahuje mírně jedovatý thujon.
Šalvěj má mnoho léčivých účinků na naše tělo:
- pomáhá při trávení
- pomáhá proti plynatosti
- stimuluje funkci žlučníku
- bojuje proti nadměrnému pocení
- má uklidňující účinky na organismus
Rozmarýn
https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmarýn_lékařský
CC: Samueles
Je ideální k ochucení jakéhokoliv masa, avšak stal se nezbytnou součástí při úpravě skopového. Jelikož je silně aromatický, jeho velké množství může způsobit nahořklou chuť.
- podporuje trávení
- zabraňuje nadýmání
Bobkový list (vavřín)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bobkový_list
CC: Hans
Používá se především do marinád. Je nepostradatelný při přípravě divočiny. Hodí se k jakémukoliv masu, ovšem na grilované maso se nepokládá. Lze ho využít pouze jako dochucovadlo, neboť jako takový je nekonzumovatelný. Skvěle se kombinuje s ostatními bylinkami.
- vyvolává chuť k jídlu
- zlepšuje trávení
Levandule
https://cs.wikipedia.org/wiki/Levandule_lékařská
CC: Hans
Levandule je velmi aromatická rostlina, proto se do pokrmů musí přidávat velmi opatrně. Skvěle vám poslouží při přípravě drůbeže. Je vhodná ke kombinování s jinými bylinkami. Taktéž je součástí provensálského koření.
Léčivé účinky levandule:
- bojuje proti nespavosti, bolestech hlavy, nervozitě, závratích
- mírně snižuje krevní tlak
- podporuje imunitní systém a zažívání
- tlumí nadýmání
- chrání proti zánětům močových cest
Dalšími bylinkami vhodnými ke grilování jsou:
estragon, petržel, saturejka, kmín, paprika, chilli, koriandr, pepř, nové koření, muškátový oříšek, hřebíček, hořčičné semínko, kopr, česnek, cibule