Jak grilovat candáta?
Grilované filety z candáta jsou opravdovou pochoutkou. Maso je křehké a patří mezi vůbec nejchutnější masa sladkovodních ryb u nás. Jak je správně připravit? Je to překvapivě snadné a rychlé.
Základem je čerstvá ryba
Ať již budete v obchodě kupovat celého candáte nebo jen filety, ověřte si, že je maso čerstvé. U celé ryby si prohlédněte žábry – podle tmavě nafialovělé barvy poznáte, že je ulovený candát v obchodě jen krátce. U filetů si všímejte tuhosti masa. Vyhněte se přitom takovým filetům, do kterých jde snadno zabořit prst. Čerstvé filety by měly být tužší a držet tvar.
Nebojte se koupit celého candáta – odpad z něj je při správném zpracování minimální. A vy můžete návštěvu překvapit nejen lahodnými grilovanými filety, ale třeba i silným, vonícím rybím vývarem.
CC: zdenet
Opatrně s kořením
Říká se, že rybu nemůžete dost osolit. U filetů z candáta to ovšem neplatí! Solte s rozvahou a až těsně předtím, než budete maso na gril dávat.
Také se vyhněte silně aromatickému koření. Kupříkladu libeček by křehkou a jemnou chuť candáta zcela přehlušil.
V jednoduchosti je krása
Máte-li filety i se šupinkami, oškrábte je hranou nože. Jde to snadno. Pak filety candáta na straně s kůží nařízněte, obzvlášť jsou-li silnější. Maso pokapejte citronem a olivovým olejem a dejte na chvíli uležet do lednice. Mezitím rozpalte gril.
3 základní suroviny, bez kterých se neobejdete:
- sůl (ideální hrubozrnná)
- olej, nejlépe kvalitní olivový
- citronová nebo limetová šťáva
Někdo filety potírá ještě trochou másla, ale to nedoporučuji. Máslo se pak na grilu přepaluje. Mnohem lepší je případně máslo rozpustit na už ugrilované maso, třeba i s trochou bylinek (tymián, petrželka, rozmarýn aj.). Ale nutné to není, maso candáta je samo o sobě výtečné.
Filety grilujeme zprudka a chvíli
Na rozpáleném grilu nejprve zprudka ogrilujeme horní stranu filetu bez kůže. Stačí opravdu jen krátce, aby se maso zatáhlo a později nekroutilo. Pak už grilujte filety otočené kůží dolů. Křehké lupínkující maso candáta se Vám tak nerozpadne.
Na grilování ryb doporučuji kokosové brikety. Žhnou dlouho, rovnoměrně a vyhoří skoro beze zbytku.
Přesná doba grilování záleží na velikosti a hlavně tloušťce filetů. Obvykle stačí filety grilovat sedm až deset minut. Že je candát hotový poznáte podle toho, že se z masa začne uvolňovat tzv. „bělmo“ (bílkovina, která se na povrchu masa sráží).