Jak dlouho grilovat maso?

Blíží se léto a s ním sezóna grilování. Pokud se i vy těšíte na to, až zase pozvete přátele a rodinu, rozpálíte gril a pustíte se do přípravy vynikajícího jídla, věnujte chvíli času následujícím řádkům. Mnoho lidí totiž chybuje v tom nejdůležitějším – v délce přípravy masa.

Ideální je nechat maso uchovávané v mrazáku minimálně 12 hodin rozmrazit. Pokud ho skladujete v lednici, vyndejte jej alespoň tři hodiny před grilováním, ryby naopak vyndejte až před samým grilováním.

Další častou chybou je, že lidé vkládají maso na gril ještě než je dostatečně rozpálený. Nechte uhlí rozpalovat přibližně 40 minut a ve chvíli, kdy se na něm objeví bílá vrstva, můžete začít.

Jak dlouho ale maso na grilu nechat? Záleží na tloušťce a druhu masa a také na tom, zda grilujete přímo (tedy nad žárem ohně) nebo nepřímo (vedle ohně).

Kuřecí maso

Nepřímé grilování

  • celé kuře (do dvou kg): 1 - 1,5 hodiny
  • křídla 30-40 minut
  • prsa 8-12 minut přímého nebo 30-40 minut
  • husa (hmotnost do 3 kg): 1 - 1,5 hodiny
  • kachna (hmotnost do 3 kg): 1,5 - 2 hodiny
  • krůta nebo krocan (do 5 kg): 1 hodinu a 45 minut – 2,5 hodiny 
  • krůta nebo krocan (do 6 kg): 2 hodiny a 15 minut - 3 hodiny
  • krůta nebo krocan (do 8 kg): 2 hodiny a 45 minut – 3 hodiny a 45 minut

Přímé grilování

  • špízy přibližně 7 minut
  • krůtí řízky (silné přibližně 1 cm): 6-8 minut

Vepřové maso

Nepřímé grilování

  • svíčková pečeně (hmotnost do 2,5 kg): 1,5 - 1 hodinu a 45 minut

Přímé grilování

  • marinované kotlety (síla 2 cm): okolo 12 minut
  • 2 cm steak: maximálně 15 minut
  • 3 cm steak: 8 minut přímého, následováno 6-10 minutami nepřímého grilování

Hovězí maso

Nepřímé grilování

  • svíčková (do hmotnosti 3 kg): 1 - 1,5 hodiny

Přímé grilování

  • hamburgery: 8 minut
  • 2 cm steak: 12 minut
  • 3 cm steak: 14 minut
  • 4 cm steak: 10 minut přímého, následováno přibližně 5 minutami nepřímého grilování
  • 5 cm steak: 8-10 minut přímého, následováno přibližně 10 minutami nepřímého grilování

Jehněčí maso

Nepřímé grilování

  • rolka (do 3 kg) 2,5 hodiny

Přímé grilování

  • kotlety (hmotnost do 1 kg) 25-35 minut
  • žebírka maximálně 10 minut

Ryby a plody moře

Nepřímé grilování

  • celá ryba (přibližně půl kilogramu): až 20 min
  • celá ryba (do jednoho kilogramu): 30 min
  • celá ryba (do dvou kilogramů): 45 min
  • rybí steak (přibližně 2 cm): 5-10 minut

Přímé grilování

  • rybí špízy: maximálně 10 minut
  • ústřice: až 5 minut
  • garnáti bez krunýře: maximálně 2 minuty

Kateřina Kovandová



Štítky: Maso | Co grilovat?