Co to je grilování?
Grilování je specifický způsob přípravy jídla. Je to tepelná úprava pokrmů, které přicházejí přímo do kontaktu s tepelným zářením. Grilovat lze na roštu nad otevřeným ohněm, funkci grilu však mají i klasické elektrospotřebiče jako je trouba nebo mikrovlnná trouba. Dnes lze i pořídit přímo elektrický gril, na němž lze jídlo připravit s menším množstvím tuku.
Na čem lze grilovat?
Grilovat lze různě. Pro venkovní grilování oceníte nejrůznější grily, které mají místo pro tuhá paliva, obsahují rošt a příklop pro větší akumulaci tepla. Pro grilování však nemusíte přímo pořizovat gril, lze si ho připravit doma i svépomocí. Třeba tak, že na hraniční kameny otevřeného ohniště umístíte kovový rošt. Grilovat však nemusíte pouze venku. I když venku má grilování své největší kouzlo. Ugrilovat pokrm můžete i doma - v troubě, mikrovlnné troubě či na elektrickém grilu. Jídlo grilované na grilu získává z grilovací mřížky své pověstné tmavé proužky.
Jaké další pomůcky jsou pro grilování potřeba?
Ke grilování kromě grilu potřebujete spoustu dalšího příslušenství. Především potřebujete topné palivo - brikety nebo dřevěné uhlí či dřevo. Pro elektrické grily je pak nezbytný přísun elektřiny. Dále můžete potřebovat grilovací kleště, s nimiž budete kousky jídla otáčet, špejle nebo kovové špízy pro napichování kousků jídla, dále grilovací rukavice, případně alobal. U venkovních grilů můžete potřebovat i láhev s vodou pro utišení plamenů v grilu.
Jak dlouho se potraviny grilují?
Doba grilování se odvíjí podle použité suroviny. Aby došlo k dokonalému propečení, je lepší spoléhat na tenčí plátky potravin. Hlavně u masa je nanejvýš důležité dohlédnout na dokonalé propečení. Při opékání je potřeba kousky surovin pravidelně otáčet a neustále na ně dohlížet, aby se nepřipekly.
Co všechno se dá grilovat?
Grilovat lze toho spoustu. Maso, uzeniny, sýry, zeleninu, ovoce i pečivo. Co se grilování týče, fantazie se meze nekladou. Právě na gril můžete dát ode všeho něco a tím uspokojit všechny své hosty. Během grilování lze konkrétní kousky jídla potírat tukem, marinádou či jinými šťávami, aby se méně připékaly a aby také dostaly lepší chuť.
Co je pro grilování typické?
Pro grilování je typické teplé, přímo letní počasí. Právě léto je nejlepší sezónou pro grilování. Je to prima příležitost, jak se setkat s přáteli a s rodinou.
Jaké jsou výhody a nevýhody grilování?
Mezi výhody grilování patří široké spektrum surovin, které lze použít. Výhodou je i možnost grilovat venku i doma, stejně jako možnost použít žádné nebo jen minimální množství tuku. K nevýhodám lze přiřadit větší výskyt karcinogenních látek hlavně u grilování na otevřeném ohni.
Vzhledem k tomu, jak je grilování jednoduché a chutné, jej můžete do vaší kuchyně zařadit častěji.