Jak naložit maso na grilování?
Nacházíme se sice uprostřed zimní sezóny, ale vidina letních radovánek je velmi lákavá a je třeba se na ně pomalu začít připravovat. Koupání, zmrzlina, prázdniny. To všechno k létu patří. Ale v poslední době naštěstí už i k nám dorazil z tolik kritizovaných USA trend, který mnoho Čechů vzalo za svůj. A tím je grilování. Obchody nabízí celou řadu grilů, příslušenství k nim, koření, zaručeně chutných marinád a samozřejmě také surovin.
Kdo má s touto činností zkušenosti, ví, že grilovat se dá téměř cokoliv. Od ovoce, nejrůznějších druhů zeleniny, hub (mimochodem naprosto bezkonkurenční), uzenin až po tradiční maso. U něj se na chvíli zastavíme. Aby nám výsledný produkt co nejvíce chutnal, je nutné ho správně vybrat a správně naložit.
Výběr masa | Marinády | Naložení | Grilování
Výběr masa
Při tomto kroku záleží jen a jen na nás, jaký druh masa si vybereme. Ortodoxní milovníci masa mohou zvolit vepřové, nebo hovězí. Klasikou je samozřejmě i kuřecí a u vegetariánů nebo milovníků ryb rybí. Všeobecně platí, že maso by mělo být čerstvé a kvalitní.
U vepřového masa volíme spíše prorostlejší druhy, jako například krkovičku, která obsahuje přirozenou porci tuku a není třeba jí mastit větší porcí oleje.
S hovězím opatrně, ať nenarazíte na maso, které hrozí, že bude tuhé. Nejideálnější je svíčková, nebo roštěnec.
Čtete také: Jak na grilování ryb? | Jak na makrely?
Marináda
Základem přípravy pochoutky na grilování je naložení. Marinádu vybíráme jednak samozřejmě podle chuti a pak také podle druhu grilovaného masa.
V současnosti obchodní řetězce nabízejí v grilovací sezóně nepřeberné množství už hotových marinád a směsí na grilování. Ale vlastní zkušenost praví, že nejlepší je marináda vlastnoručně vyrobená.
Základem kvalitní marinády je samozřejmě olej. Vybíráme kvalitní, nejlépe olivový. Ten má už sám o sobě výraznou chuť, která dodá grilovanému masu nádech exotiky, a není třeba k němu přidávat mnoho přísad.
Přísady volíme podle toho, co nám chutná a také podle toho, co se zrovna chystáme grilovat.
- Pokud jsme zakoupili ryby, nebo mořské plody, stačí přidat pár bylinek (rozmarýn, estragon), citronovou šťávu a sůl. Ryby jsou chuťově velmi příjemné a mnoho přísad by přehlušilo jejich přirozenou vůni a chuť.
- Kuřecí maso můžeme naložit například do směsi bylinek, nebo do marinády z jogurtu. Velmi oblíbenou složkou je i česnek.
- U hovězího masa si můžeme dovolit i chutě výraznější a hutnější, jako například med, sójová omáčka nebo kvalitní alkohol – víno, nebo koňak.
Čtěte také: Grilování hermelínů
Naložení
Aby bylo maso dostatečně křehké a nasálo všechny chutě a vůně námi stvořené marinády, je třeba ho naložit. I když někteří odpůrci tvrdí, že kuřecí, nebo rybí maso je jemné a není nutné ho nakládat, není to pravda. Pouze při správném marinování do sebe ryba, steak nebo kuřecí stehýnko vstřebá všechno dobré z marinády. Ideální doba pro nakládání je 12 – 24 hodin. Samozřejmě opět podle toho, jaké maso máme. Je pravda, že měkčí masa nepotřebují takovou dobu, jako třena hovězí. U toho zvolíme delší čas. Ale platí, že naložené maso by si mělo odpočinout nejlépe přes noc.
Grilování
Konečně nastala ta správná chvíle a můžeme se vrhnout na grilování. Maso na připravený gril vkládáme otřené od marinády. Je to nutné proto, aby se nadbytečný odkapávající tuk nepřipaloval na roštu, nebo na uhlí pod ním. Zbytečně tak vznikají zdraví škodlivé zplodiny.
Nejideálnější teplota běžného grilu je kolem 300 stupňů. Při nižší by se maso nedopeklo, při vyšší naopak spálilo. A rada na závěr. Maso obracíme pomalu a nepropichujeme, aby nevytekla šťáva. Pořiďte si speciální nářadí. Stojí to za to.
Teď už zbývá popřát jen dobrou chuť a mnoho krásných chvil nejen u grilu.