Jak grilovat maso na mangalu?

Zní vám název článku jako nějaké zaklínadlo? V tom případě zřejmě nevíte, že termín mangal označuje obvykle speciální druh grilu, jenž je hojně využíván hlavně v kavkazské kuchyni. Stejně tak se říká rodinné sešlosti, která je obvykle i v tuzemských podmínkách s grilováním spojena. Pokud použijete slovo Mangal v Izraeli, domácí si pod tím představí jakýsi Den nezávislosti, který je ve znamení přejídání se doplněného zpěvem oblíbených písní.

Mangal dovoluje i grilování bez roštu

Grilování na grilu, kterému se říká mangal, probíhá na dřevěném uhlí. Tento způsob úpravy je ideální především pro grilování steaků, kebabu nebo hamburgerů. Grilovat na mangalu lze i všechny možné druhy zeleniny. Výhodou oproti běžnému grilu je skutečnost, že mangal dovoluje grilovat maso i bez použití roštu, což má za důsledek, že je potom kvalitnější. Mangal se hodí i pro pečení a vaření. Dřevěné uhlí má schopnost dodat masu specifickou vůni a chuť.

Na mangalu lze grilovat maso i zeleninu

K mangalu obdrží kupující obvykle jehly na špízy, na které může napíchat rozličné druhy masa i zeleniny, přičemž je podle své chuti okoření. Posléze rozpálí gril s dřevěným uhlím. Je na uživateli grilu, jestli připravovaný šašlik či kebab zavěsí přímo nad gril nebo použije roštu. Ve chvíli, kdy zvolí druhou možnost, je vhodné potřít rošt cibulí, aby se maso nepřipékalo. Maso se griluje stejně jako na běžných grilech, přičemž je nezbytné kontrolovat teplotu. Délka doby grilování je odvislá od druhu masa a zeleniny. Kdežto takový šiš kebab je hotový za pouhých 20 minut, jehněčí kotletky si zaslouží důkladné propečení.

Jak připravit kavkazský šašlik na mangalu?

Šašlik je tedy druh kebabu, pod nímž si je možné představit marinované maso grilované na špízu. Běžně se skládá ze střídajících se kousků masa a cibule. Pro jeho přípravu je ideální nakrájet kousky prorostlejšího masa o velikosti ořechu a marinovat je přes noc ve směsi složené z červeného vína, octa a koření. Toto maso se pak napichuje v kombinaci s cibulí a zeleninou na ploché jehly, jimž se jinak říká šampury. Kdyby měla být zachována kavkazská receptura, dřevěné uhlí by mělo pocházet z břízy. Opečený šašlik je servírován s chuťově výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, ale také zrníčky granátového jablka. V ukrajinském prostoru není problém připravovat na mangalu i větší kusy marinovaného masa, jež bývá marinováno v majonéze ochucené pepřem a cibulí, přičemž typickým příkladem jsou čtvrtky kuřat!

Grilovací sada Weber Mangal o průměru 57 cm

V českém prostředí se lze nejběžněji setkat s grilovacími sadami mangal od společnosti Weber. Tyto kotlové grily mají obvykle průměr 57 cm. Grilovací sada sestává z nerezového prstence a pěti kusů kvalitních nerezových špízových jehel, jež mají plochý průřez, díky čemuž brání nepříjemnému přetáčení. Prstenec se nasadí na gril a jednoduše přiklopí víkem, díky čemuž je možné v průběhu minuty proměnit gril v horkovzdušnou troubu se špízy nebo v udící gril.

Uspořádejte si doma skutečný mangal!

Grilování na mangalu je hodnoceno v porovnání s jinými druhy grilování jako velmi zdravé. V Čechách je proto možné navštívit i restaurace, které právě čerstvě ugrilované kořeněné maso z mangalu svým zákazníkům servírují. Odsud je již jen krůček k tomu pořídit si mangal domů a uspořádat skutečnou příbuzenskou sešlost, kde se lze prezentovat nejen jedinečnými špízy, ale na mangalu je možné připravit i ryby a další druhy masa. Mangal gril je samozřejmě přenosný, takže není problém zapůjčit jej sousedům a přátelům, kteří se do něho s velkou pravděpodobností po ochutnání z něj připravených pokrmů rovněž zamilují.

Anie9494



Štítky: Maso