Jaké maso se hodí na gril?

Rozhodli jste se pro své přátele uspořádat večerní grilování, ale stále váháte s výběrem masa?  

Hovězí | Vepřové | Drůbeží | Ryby

Jak vybrat vhodné maso?

V první řadě je potřeba si ujasnit tu nejdůležitější věc - mražené maso se na gril nehodí vůbec, proto pokud máte možnost jinou, sáhněte vždy po zachlazeném.

Ke grilování je všeobecně vhodné maso tučnější (obsahuje tukovou vlákninu, která dělá maso křehčí) a vyzrálé (tzv. stařené maso). Vyzrálost masa se nejčastěji pozná podle jeho barvy. Mladší kusy jsou světlejší než kusy starší, které jsou tmavé. Ke správnému rozhodnutí vám mohou pomoci i vaše ruce, jelikož na kvalitním a vyzrálém mase zůstávají otisky prstů.

Hovězí

Hovězí maso

CC: WerbeFabrik

I přes svou výraznou chuť a šťavnatost je hovězí maso na grilu vidět málokdy. Důvodem může být jeho tuhost, která většině lidí činí potíže. Jsou lidé, kteří doporučují hovězí maso vyzrálé (z důvodu jeho křehkosti), avšak většina se shodne na hovězím mase mletém, ze kterého se dají připravit například výborné hamburgery. Na trhu je k dostání mleté maso i ve formě tyčinek, se kterými se lépe manipuluje.

Vepřové

Vepřové maso na grilu

CC: kaboompics

Pokud jste fanouškem mírně prorostlého vepřového masa, měli byste sáhnout po krkovičce, která je výborná s čerstvým chlebem a pečeným bramborem. Vepřové koleno a vepřový bok jsou také ideálními kandidáty na grilování.

V případě, že dáváte přednost masu libovému, zvolte nakládané kotlety s kostí, která se při grilování sama oddělí. Okouzlí vás taktéž žebírka nebo medailonky z panenky.

A proč je vepřové maso tak oblíbené? Je šťavnaté, doba jeho grilování je průměrná a dá se dobře doplnit dalšími potravinami.

Drůbeží

Drůbeží maso

CC: Leo

Co se týče drůbežího masa, nejlépe se ke grilování hodí právě maso kuřecí, které si můžeme v obchodech koupit již naporcované. Nic nezkazíte výběrem kuřecích prsou (s kůží i bez kůže), stehny a křídly. Drůbeží maso je křehké a připravené za poměrně krátkou dobu.

Ryby

Grilování ryb

CC: d97

Ryba se hodí na gril skoro každá, ale i zde platí pravidlo, že musí být čerstvá. Správně ugrilovanou rybu poznáte v momentě, kdy začne vypouštět bělmo. Pokud by se nechala na grilu déle, vysuší se.

Teulina