Jak grilovat v mikrovlnce?
Většina z nás asi využívá mikrovlnnou troubu jen klasickým způsobem k ohřevu jídel a jediné, co nás zajímá, je časovač. Jenže dnešní mikrovlnky jsou v drtivé většině případů multifunkční a je škoda, že využíváme jen tak malou část toho, co umí. Krom rozmrazování mívají i funkci pečení, tzv. crisp nebo dokonce gril!
Mnoho z nás to raději ani nezkouší a to z velice prostého důvodu: nemáme k tomu důvěru. Ti, co tuto funkci ovšem vyzkoušeli a pravidelně ji využívají, si ji nemohou vynachválit. Nejčastěji takto připravují grilované kuře, které je tak šťavnaté, že toho jinak než mikrovlnkou nedosáhnete, nebo klobásky a dokonce i sekanou! Stačí jen dodržovat pár jednoduchých pravidel a nesmí vám vadit dlouhodobější hluk tohoto geniálního kuchyňského spotřebiče.
Mohlo by Vás zajímat: Sýry na gril | Grilování na elektrickém grilu | Příprava hermelínů na gril
Jak na to?
- Mikrovlnku nastavíme na funkci gril a výkon asi na 1000 W.
- Párky, klobásky, buřty, uzenky atp. je dobré naříznout. Grilují se 15 - 30 minut, musíte si je pohlídat a pokud chcete, můžete je otáčet, ale zrovna u tohoto to není nutné.
- Sekané maso - musíte správně "nadávkovat". Pokud děláte třeba hamburgery a potřebujte z něj placky, rozhodně je nedělejte tlustší než 1 cm. Z každé strany je opečte cca po 10 minutách.
- Kus masa - opět nekrájejte tlustší než 1 cm, ale budete tentokrát potřebovat více času. Asi 30 - 40 minut. Nezapomeňte otáčet!
- Kuře - rozhodně ho negrilujte vcelku, mohlo by se stát, že některé části byste měli vysušené a jiné syrové. Naporcujte ho a pokládejte na talíř kostmi doprostřed a kůží nahoru. Části, které jsou hodně tenké, můžete obalit alobalem, aby se vám zbytečně nevysoušely, a jakmile se budou dopékat nejtlustší části, můžete alobal sundat. Dobrá vychytávka je polít ho rozpuštěným máslem.
Takže si to shrňme. To nejdůležitější, co potřebujeme pro grilování v mikrovlnné troubě je odvaha a správné porcování. Výsledek vás jistě velmi mile překvapí a věřím, že se stanete dalšími obhájci tohoto netradičního způsobu přípravy pokrmů. Dobrou chuť.