Jak grilovat na dřevěném uhlí?

Pokud chcete grilovat na dřevěném uhlí, nejprve je potřeba vybrat si ze dvou základních druhů.

Brikety ulehčují přípravu pokrmu, protože hoří rovnoměrněji. Obvykle v nich najdeme i produkty pro jednodušší zapálení, výpary z takových briket však zapáchají. Pro výrobu briket bývá použito pojiv, které mohou ovlivnit kvalitu hoření.

Zapálení | Regulace | Po grilování

Grilování na přírodních kouscích dřevěného uhlí je náročnější, protože nehoří rovnoměrně jako brikety, při spalování však tyto kousky neprodukují žádný nežádoucí zápach. Oproti briketám vydávají i více tepla.

Jak uhlí zapálit?

Nejúčinněji zapálíte dřevěné uhlí komínovým podpalovačem. V jeho spodní části rozděláte oheň (například pomocí starých novin), horní část naplníte dřevěným uhlím. Až po okrajích jednotlivých kousků prohořívají plamínky, uhlí je připraveno.

Pokud nevlastníte komínový podpalovač, můžete v grilu vytvořit chomáč z novinového papíru, který zasypete uhlím a necháte vyčuhovat pouze kousek papíru. Ten zapálíte a počkáte, až se uhlí nahřeje.

Jednoduchou, ale kvůli zápachu méně příjemnou variantou je zapálení uhlí pomocí tekutého podpalovače. Ten často obsahují i brikety, proto je jejich zapálení jednodušší a stačí jen počkat, až je pokryje šedá vrstva popela – pak už lze přejít ke grilování.

Pokud není vaším záměrem grilovat v jedné části grilu pomaleji, rozmístěte uhlí rovnoměrně. Nezapomeňte také pravidelně uhlí doplňovat, aby se zcela nevznítilo.

Rozžhavený gril s dřevěným uhlím

CC: stux

Regulace tepla během grilování

  • Pro zvýšení teploty grilu nahrňte uhlí blíže k sobě a posuňte rošt níže. Více tepla zajistí i proudění vzduchu, proto můžete uhlí rozdmýchat nebo otevřít odvětrávací otvory grilu.
  • Pro snížení teploty uhlí naopak rozhrňte od sebe a zvyšte rošt nebo omezte proudění vzduchu. Pozor, pokud uzavřete průduchy úplně, oheň tím udusíte!

Po grilování

Až gril i uhlíky vychladnou, vyjměte z grilu rošt a mřížku na uhlí, nedohořelé uhlíky odkliďte a vysypejte popel ze dna grilu. Aby byl gril připravený pro příští grilování, důkladně ho očistěte.

Lucie Čejková