Jak grilovat na elektrickém grilu?

Elektrický gril má jednu nespornou výhodu, a to, že z něj není žádný kouř. Proto se dá využít i na místech, kde byste čadit skutečně neměli, např. ve městech, kde dokonce na manipulaci s otevřeným ohněm potřebujete povolení a hasičský dozor nebo už jenom proto, že jste ohleduplní a nechcete dýmit sousedům do oken. S tímto grilem se dá navíc grilovat i bez zahrady, třeba na balkóně. Pojďme si říct, jak na to.

Příprava

  • Uklizený stůl - je základem úspěchu. Někam ten gril musíte umístit, a to bezpečně umístit. Nezapomeňte, že na grilování potřebujete vysoké teploty. Proto není vhodné gril pokládat např. na plastové stoly, protože by se mohly poškodit.
  • Olej - elektrické grily mají různé povrchy, může to být celistvá plocha, vroubkovaná nebo jen mřížka. Každopádně nemůžete počítat s nepřilnavostí těchto ploch. Je dobré mít nachystaný olej buď ve spreji nebo se silikonovou mašlovačkou, která snese vysoké teploty.
  • Grilovací náčiní - tím myslím různé obracečky atp. Jen dejte pozor, protože některé povrchy nemají rády kontakt s kovem, proto se doporučuje plastové nebo dřevěné "nářadí", ale záleží na výrobci. Hodí se i nějaká stěrka. Proč si povíme níže.
  • To, co chcete grilovat - bez toho by to samozřejmě nešlo. Ale nemusíte mít strach, že by vás elektrický gril v něčem omezoval, můžete grilovat naprosto neomezeně vše, co se obvykle griluje, tzn. maso, sýry, zelenina nebo třeba i brambory atp.

Čtěte také: Jaký sýr na grilování? | Grilování v mikrovlnce | Grilovaná zelenina

Grilování

Postup nebude zas tak složitý. Dle mého názoru je na grilování největší věda správně potraviny připravit, ale nepodceňte ani tu tepelnou úpravu, jinak byste mohli předchozí práci znehodnotit.

  1. Gril rozehřejeme tak, abychom nad ním udrželi ruku.
  2. Potřeme či postříkáme grilovací plochu olejem.
  3. Ogrilujeme to, co chceme, ze všech stran, ze kterých chceme a propečeme opět jak moc máme rádi. Na to se univerzální návod vytvořit nedá. Ovšem např. hermelín doporučuji zabalit do alobalu.
  4. Jakmile sundáme pokrm z grilu uklidíme ji, tzn. setřeme, v horším případě seškrábneme zbytky, aby se nám zbytečně na desce nepřipalovaly a nelepily se na nové jídlo.
  5. Jakmile dogrilujete, nezapomeňte vyčistit plochu i po poslední várce a hlavně vytáhnout gril ze zásuvky! Jakmile vychladne, můžete ho umýt pořádně, klidně i jarovou vodou.

Žádná věda to není, stačí dodržet pár jednoduchých zásad, a pak už se jen pořádně nabaštit. Dobrou chuť.

Meli99