Jak naložit buček na gril?

Vepřový bůček je mezi milovníky grilování velmi oblíbenou pochutinou. Lze ho připravovat na tisíce způsobů. Příznivce i odpůrce si získává díky svému typickému vzhledu a chuti. Vepřový bůček je k dostání od velmi prorostlého až po skoro libový.

Jaký typ bůčku je nejvhodnější ke grilování?

Obecně platí, že na grilování je lepší prorostlejší maso. Ideální je tedy zvolit zlatou střední cestu. Úplně libový bůček by totiž mohl být vysušený a na extra prorostlém byste si nemuseli tolik pochutnat. Záleží však čistě na Vaší chuti a na Vašich požadavcích. Každý má totiž nejraději něco jiného.

Marinády na vepřový bůček

Bůček lze grilovat jak v celku, tak i nakrájený na plátky, které se marinují jednodušeji a nemusí být naloženy příliš dlouho. Před samotným nakládáním není na škodu bůček cca hodinu povařit s česnekem a kořením či zeleninou, bude poté na grilu rychleji hotový. Vepřový bůček je na přípravu velmi jednoduchý, takže si s tím poradí každý milovník grilovaných pokrmů.

Pivní marináda

Často se bůček nakládá do pivní marinády, jak však na to? Bude nám stačit pár ingrediencí a několik hodin naložení v chladu. Pak už si můžete pochutnávat na parádním grilovaném bůčku.

Na samotnou marinádu budete potřebovat:

  • cca 1 kg vepřového bůčku

  • 2 lžíce oleje

  • 2 stroužky česneku (prolisujeme)

  • 250 ml piva

  • 1 lžička soli a pepře

Příprava:

Bůček si nakrájíme na plátky silné cca 2-3 cm. Plátky řádně osolíme a opepříme. Olej, pivo a česnek smícháme dohromady a plátky z bůčku touto marinádou potřeme. Se zbytkem marinády dáme vše v uzavíratelné míse na několik hodin marinovat do ledničky.

Grilování:

Takto naložený bůček je připraven na grilování. Plátky se ugrilují poměrně rychle, takže postačí grilovat 5-7 minut z každé strany. Grilovaný bůček je nejvhodnější podávat s křenem a chlebem.

Prošpikovaný bůček grilovaný v celku

Chcete si připravit šťavnatý bůček na grilu, který bude bohatý na různé chutě? Pak vyzkoušejte jeho prošpikování a budete mile překvapeni. Sice se griluje déle, ale za to je výborný.

Potřebné ingredience:

  • vepřový bůček

  • 1-2 cibule

  • 2-3 stroužky česneku (prolisujeme)

  • 1 polévková lžíce červené papriky sladké

  • 2 polévkové lžíce oleje

  • sůl a pepř

Příprava:

Bůček tímto způsobem připravujeme vždy v celku. Na jeho povrchu si nožem vytvoříme jakousi mřížku, která je hluboká cca 0,5 cm. Ze strany kusu, a to přímo v jeho prostředku, je nutné vytvořit otvory z obou stran, které poslouží k naplnění. Tyto naplníme kousky cibule. Celé maso nakonec potřeme směsí koření ze zbylých ingrediencí.

Takto připravený vepřový bůček zabalíme do potravinářské fólie, uložíme do chladničky a nakládáme do druhého dne.

Grilování:

Doba grilování se odvíjí od velikosti, kvality a tloušťky masa. Ve většině případů grilujeme 30 - 40 minut.

Pomalu grilovaný bůček

Další ze stovek senzačních receptů, který stojí rozhodně za vyzkoušení. Pomalým grilováním bude maso krásně propečené a pochutnáte si na něm. Příprava není nikterak složitá a zvládne ji každá.

Potřebné suroviny:

  • vepřový bůček

  • černé pivo

  • česnek

  • sůl a pepř

  • červená sladká paprika

Příprava:

Pomalým způsobem připravovaný bůček se dělá vždy v celku. Do kůže si z vrchní strany připravíme zářezy asi 1 cm hluboké. Tyto by měly být po celém povrchu a ve tvaru mříže. Následně bůček pořádně prosolíme a opepříme. Potřeme také červenou paprikou. Bůček naložíme do směsi, kterou vytvoříme z černého piva, česneku a můžeme přidat i zbytek koření. V chladu nakládáme alespoň 24 hodin před grilováním.

Grilování:

Vzhledem k tomu, že se jedná o recept na pomalu grilovaný vepřový bůček, musíme počítat s delší dobou grilování. Grilovat ho budeme sice 3-4 hodiny, ale bude chuťově dokonalý. Takto naložený bůček grilujeme na malém žáru, aby nám na povrchu neztvrdnul a nevysušil se. Během grilování ho můžeme potírat marinovací směsí.

Kristýna P.



Štítky: Maso