Jak naložit krkovici na grilování?
Vepřová krkovice patří mezi nejvhodnější druhy masa ke grilování. Tento druh masa je přiměřeně prorostlý tukem, což zaručuje jeho jedinečnou šťavnatost a křehkost. Krkovice by se před marinováním neměla naklepávat. Dobrá marináda Vám navíc zajistí dokonale křehkou grilovanou dobrotu.
Jak | Marinády | Doba | Přílohy
Grilování krkovice na tisíce způsobů
Krkovice patří mezi velmi oblíbený druh masa pro grilování na tisíce způsobů. Krkovice se dokáže přizpůsobit různým marinádám, se kterými dokáže vytvořit jedinečné gastronomické zážitky. Tento druh masa lze výborně kombinovat například s vínem či pivem a nemusíte se bát ani tvrdšího alkoholu, samozřejmě v přiměřeném množství. Z variant její přípravy si zaručeně vybere každý gurmán.
Naložit krkovici celou nebo nakrájenou na plátky?
Tak to opravdu záleží jen na Vás. Berte v potaz, že pokud necháte krkovici v celku, bude se Vám déle grilovat. Pokud se rozhodnete pro marinování plátků z krkovice, bude to sice pracnější, ale za to stačí jen pár minut na grilu. Pokud budete nakládat krkovici v celku, doba marinování by měla být alespoň 12 hodin. V případě, že dáte přednost nakrájení na plátky, měly by být silné cca 2-3 cm.
CC: Hans
Marinády, které si zaslouží pozornost
Ke krkovici se nejvíce hodí marinády z oleje, či medu. Oblíbené jsou i marinády z hořčice, bylinek či česneku. V České republice však stále převládá oblíbenost klasického nakládání krkovice do oleje s grilovacím kořením, kdy je maso ještě osoleno a opepřeno. Co takhle ale vyzkoušet něco jiného?
Otestujte například marinádu z piva. Její příprava je jednoduchá a naložení krkovice na grilování se Vám zaručeně povede. Jak na ni? Základní suroviny jsou:
- kvalitní tmavé pivo
- mletá paprika
- česnek
- pepř
- chilli
- lze připadat panáka tvrdšího alkoholu
Všechny suroviny smícháme v přiměřeném množství, co se týče koření a česneku, záleží na Vaší chuti. Díky této marinádě krkovice poměrně rychle křehne, doba nakládání krkovice se tak zkrátí. Stačí ji tedy naložit na 2-3 hodiny. Pokud ji však necháte naloženou déle, nic tím nezkazíte.
Čtěte také: Jaký kámen na grilování? | Jak správně grilovat? | Jakou omáčku ke grilovanému masu? | Grilovaná zelenina
Hotové marinády také stojí za zkoušku
Na českém trhu jsou v posledních letech také k dostání různé hotové marinády na nakládání krkovice či marinády v prášku, které se rozmíchají v oleji. Pokud nepatříte zrovna mezi krále kuchyní a bojíte se, že Vám krkovice na grilu nezměkne a bude bez chuti, můžete vyzkoušet tuto variantu. Hotové marinády jsou cenově dostupné a řada zákazníků si je pochvaluje.
Snadné nakládání krkovice na grilování
Vepřová krkovice často budí respekt u milovníků grilování. Pokud je však správně naložena, což není vůbec složité, nemusíte se bát, že by maso během grilování nezměklo. Krkovici si vždy vybírejte libovější, extra prorostlá není ke grilování příliš vhodná. Nezapomínejte také na její čerstvost.
Jak dlouho nakládat krkovici?
Co se týče doby nakládání, ideální je nakládat vepřovou krkovici cca 6-8 hodin před grilováním. Pokud jí však naložíte přes noc, také tím nic nezkazíte. Maso tak získá výbornou chuť a bude křehčí. Základní pravidlo však zní, že vepřovou krkovice byste měli nakládat minimálně 3 hodiny.
Ideální krkovice na grilování
Krkovice patří v české kuchyni k oblíbeným druhům vepřového masa, a co se týče grilování, platí to obzvlášť. Nejvhodnější krkovice pro grilování byla měla být co nejvíce čerstvá, takže ideálně zakoupená u řezníka v den, kdy ji plánujete naložit do marinády. Jen čerstvé maso si totiž dokáže získat tu pravou chuť koření a bylinek. Čerstvé maso je vhodné i z toho důvodu, že krkovici nakládáme většinou alespoň jeden den. Čerstvá krkovice se Vám také rychleji ugriluje.
Grilování krkovice i s přílohou
Chcete naložit krkovic na grilování rovnou i s přílohou? Žádný problém. Pokud maso namarinujeme a necháme ho odpočinout alespoň 2 hodiny, můžeme ho pak zabalit například do alobalu spolu s okořeněnými bramborami či nějakou zeleninou. Pak již jen stačí grilovat 20-30 min. na více rozpáleném grilu. Příloha k Vaší naložené krkovici bude originální a chutná.