Jaký je nejlepší gril?
Chceme-li si při grilování skutečně pochutnat, měli bychom si pečlivě vybrat gril a znát individuální specifika daného výrobku. Který gril je nejlepší a proč?
Bezpečnost nade vše
V první řadě pamatujeme na dostatečnou stabilitu každého zařízení. Bezpečnost je při grilování naprosto klíčovým parametrem. Vodítkem vám může být už první pohled. Jednoduše řečeno, čím větší počet částí, které pohromadě drží šroubky, tím větší riziko, že později nebude celek příliš pevný. S bezpečností se pojí ještě další aspekt: Veškeré úchyty a držadla musejí být z nevodivého materiálu, jinak hrozí, že se při manipulaci s nimi spálíte. Doslova.
Přemýšlejte o tom, co potřebujete
Jednotlivé grily dostupné na trhu můžeme rozdělit dle použité technologie na grily elektrické, plynové a na grily na dřevěné uhlí. Na paměti je potřeba mít, že každý gril má svá specifika.
O tom, který bude optimální, rozhodují především vaše požadavky. Odpovězte si na otázky, co budete grilovat, kde, jak často a pro kolik lidí. Podstatný podíl na rozhodování má i finanční limit. Dalšími důležitými faktory jsou nároky na uskladnění grilu a jeho údržba.
Plynové grily
Dále se tyto grily dělí na lávové, kontaktní a grily s technologií RBS. Patří výhradně ven, ideální tak je, pokud můžete grilovat na zahradě. Zdrojem energie pro grilování je v tomto případě plyn, konkrétně propan-butan. Jestliže si vyberete spolehlivý gril od českého výrobce, při jejich používání vám nehrozí žádné nebezpečí. Produkty domácí se doporučují i proto, že každý používá jiné parametry regulátoru tlaku a zpravidla se liší dle země.
Plynový gril je sympaticky jednoduchý na obsluhu a nemusíte mu věnovat tolik času. Nové modely zpravidla mívají piezo zapalovač, který zapalování usnadní, a ovládací knoflíky, což umožňuje snadné ovládání a regulaci teploty. Hodí se tak tam, kde se griluje často a pro velkou společnost, případně tehdy, když grilu nechcete věnovat tolik péče. Pro někoho ale grilování představuje doslova rituál a za plynovým grilem tak vidí poměrně málo zábavy.
Grily na dřevěné uhlí
Gril na dřevěné uhlí je klasický typ oblíbený jednak díky nižší pořizovací ceně a jednak i díky tomu, že grilování vyžaduje určité dovednosti. Gril, respektive uhlí v něm, je potřeba umět roztopit na patřičnou teplotu. Tu nelze nijak přesněji změřit nebo regulovat, proto je potřeba mít určitou zkušenost a řídit se především citem. Řada lidí tak na tyto grily nedá dopustit pro jedinečnou atmosféru, kterou jejich používání nesporně má. Některé modely mohou být vybaveny i víkem. Některá víka, převážně u produktů z vyšších řad, pak v sobě mají i regulátory větracích otvorů, což grilu zajistí stálý přívod kyslíku, a tím i snazší grilování.
Důležitá je především dostatečná velikost a kvalita použitých materiálů. Rošt by měl být nerezový či litinový s kvalitním smaltovaným povrchem. Čím větší plochu také pokryje, tím lépe, teplo se pak rozvede rovnoměrněji.
Elektrické grily
Ty lze dále rozdělit na samostatnou skupinu grilů kontaktních a otevřených. S elektrickým grilem můžete pokrmy připravovat i v uzavřených prostorách, není tak problém grilovat ani v bytě, neprodukuje totiž kouř. Menší modely umožňují připravit množství jídla i pro jednu osobu, na trhu jsou ale i modely větší. Ty dražší jsou současně už i vybaveny termostatem na regulaci teploty.
Grilovací rošt je umístěn nad topnou spirálou. Ta musí vždy musí být dostatečně rozžhavená. Pokud se tak stane, tuk z masa odkapává do prostoru grilovací vany a odtud odteče do sběrné misky. Tudíž se gril nezanáší nečistotami a snadno se udržuje, a to i díky nepřilnavému povrchu.
Myslet musíte pochopitelně na to, že potřebuje zdroj energie, tedy zásuvku. A od grilu se vám samozřejmě bude táhnout pak i kabel.
Nejznámější výrobci
Mezi nejznámější výrobce grilů patří například Weber, Campingaz, Norman, dále Tefal a řada jiných značek.