Jakou omáčku ke grilovanému masu?
Grilování je módou posledních let. Z Ameriky se tato oblíbená zahradní zábava přesunula i k nám. Přiznejme si, kdo z nás rád neochutná propečený hovězí steak nebo šťavnatého lososa. Ovšem maso, ač je třeba dobře marinované, není samo o sobě dokonalé. Kouzlo grilování totiž tkví také v omáčce, s jakou ho budete servírovat. A možností máte spousty... Jaké jsou nejoblíbenější?
Tradiční sladkokyselá barbecue omáčka
Barbecue omáčka je asi tím nejběžnějším, co vám na každé grill party nabídnou. Pokud si ji budete chtít uvařit sami, budete potřebovat:
- olej
- cibuli
- česnek
- pepř a sůl
- třtinový cukr
- ocet
- worchesterovou omáčku
- kečup nebo rajský protlak
- brusinky
Jak postupovat? Cibuli a česnek, obojí na drobno nakrájené, osmahneme na oleji. Jakmile je obojí dozlatova opečené, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Směs zalijeme octem, necháme povařit (aby se ocet zčásti vypařil) a poté přidáme všechny ostatní ingredience, tedy worchesterovou omáčku, kečup nebo ještě lépe rajský protlak, a trochu brusinek, abychom omáčce dodali sladkou chuť. Někdy se přidává také trocha bourbonu, ale to není nutné. Nakonec omáčku povaříme, dobře promícháme nebo rozmixujeme a necháme vychladnout. Podávat ji pak můžeme jak k masu, tak i jako dip pro namáčení nachos nebo hranolek.
Kečup, majonéza, kari omáčka, česneková omáčka CC: Hans
Ostrá chilli omáčka
Ostré omáčky jsou většinou mezi příznivci grilování velmi oblíbené. Z toho plyne, že existuje řada různých receptů, jak si ji připravit. Podívejme se na jeden z nich.
- Olej
- Česnek
- Cibule
- Chilli papričky
- Zakysaná smetana
- Sůl a pepř
- Kečup nebo rajský protlak
Příprava je více než jednoduchá. Cibulku a česnek nakrájíme a osmažíme na oleji. Přidáme jemně nasekanou chilli papričku, a zalijeme zakysanou smetanou a kečupem, nebo v lepším případě rajským protlakem. Promícháme a na závěr dochutíme solí a pepřem. Co přidáte víc, to už je na vás. Někdo rád zvýrazní chuť chilli medem, jiný zase dodá bylinky, další třeba ovoce, variant je spousta. Záleží na tom, co vám chutná a co chcete ostatním nabídnout.
Další druhy omáček
To jsou však jen dva druhy z nepřeberného množství omáček. Chutného lososa určitě nepokazíte krémovou omáčkou s bylinkami nebo sladkou brusinkovou omáčkou, ovšem nic výrazného, aby se nepřebila chuť ryby. K masu byste zase měli volit spíše omáčku, která se podobá marinádě a která má silnou chuť. Tedy třeba kari omáčku, zmíněnou BBQ nebo chilli omáčku či třeba mexický dip. Velmi dobrá volba je také omáčka z některého výraznějšího druhu sýru - hermelínu, nivy nebo roquefortu. Vždy mějte na paměti jen dvě pravidla, že nesmíte přerazit chuť masa a že nesmíte míchat dvě různé chutě dohromady. Pokud je dodržíte, pak vaše kulinářské umění zajisté každý ocení.