Jak grilovat papriky?

Ať už jako příloha k masu, nebo jako samostatný pokrm – paprika se hodí na gril vždycky. V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou možnosti grilování papriky.

Pro úplný začátek – paprika samostatně

Pokud chcete vyzkoušet papriku na grilu jen tak samostatně, případně ji podávat k masu spolu s další zeleninou v podobě přílohy, postup je stejný jako při grilování jakékoliv jiné zeleniny. Papriku nejprve omyjete a osušíte, následně ji zbavíte stopky a semínek.

Dále ji rozkrájíte podle vlastního vkusu a chuti – někdo griluje papriky rozkrojené pouze na poloviny, jiní mají raději větší či menší plátky a kousky. Obecně ale platí, že by plátky měly být vždy spíš silnější a kusy větší. Takto připravenou papriku pak ochutíte olivovým olejem, bylinkami, pepřem nebo grilovací směsí na zeleninu a pokládáte na dobře rozpálený gril.

Žlutá grilovaná paprika

CC: Jiricek72

Grilování celých paprik na grilu

CC: Pexels

Mix s další zeleninou, masem na špízu

Chcete grilovat více zeleniny, ale jako příloha se vám nezamlouvá a zároveň ji toužíte kombinovat s kousky masa? Udělejte si špíz, paprika se do něj skvěle hodí! Omytou a očištěnou papriku nakrájíte na čtverce a napichujete na jehlu s kousky masa, cibulí, slaninou a další zeleninou dle možností a chuti. Takový špíz pak můžete celý potřít česnekem nebo opět olivovým olejem s bylinkami a kořením.

Paprika společně s masem, cibulí, slaninou na špízu

CC: webandi

Špízy

CC: Unijewels

Další inspirace, co třeba: Grilovaný losos? | Grilovaná cibule | Jak grilovat?

Naplnit a zabalit do alobalu

U těch, co si papriku oblíbili, se objevuje na talířích naplněná masovou nebo sýrovou směsí. V této podobě úspěšně obstojí jako samostatné, hlavní jídlo.

Papriku opět očistíte, omyjete a co nejvíce zbavíte vnitřních výčnělků. Směs lze zhotovit téměř z čehokoli – mletého masa, cibule se sýrem a ořechy nebo úplně jednoduše z taveného sýra a pár plátků šunky. Receptů existují stovky, ale nebojte se pustit i do experimentů. V začátcích vám pomůže takto naplněnou papriku zabalit do alobalu, aby při manipulaci s ní nevytékala směs na gril. Podávat pak lze s opečenou bagetkou, chlebem či bramborami.

Lucie Čejková