Jak naložit plec na gril?
Parné dny již nejsou žádnou výjimkou a společně se slunečníky a bazény jsme začali vytahovat i grily. Jenže maso na gril se musí umět dobře udělat. Nejideálnější je samozřejmě hovězí maso, ale to je docela drahé. Velmi chutnou alternativou může být maso vepřové, konkrétně plecko. A jak na něj, aby se vám dělaly boule až za ušima? Pohodlně se usaďte a čtěte.
Marináda - základ státu
Maso je sice dobrá věc, ale bez ochucení by nám asi moc nešmakovalo. Kdybyste jej nasolili, pustilo by šťávu a z grilu byste sundali leda něco velmi podobného podrážce nebo křížale, které dělávaly naše babičky. Takže tudy cesta nevede. Nejjednodušší způsob, jak masu dodat chuť, je naložit jej do marinády, a to alespoň na dobu 24 hodin. Solit byste měli určitě až na talíři!
Pár grilovacích tipů:
- Maso nikdy nenapichujte na vidlici, ale přenášejte je mezi bodly.
- Marinádu je dobré mít u grilu v hrníčku s mašlovačkou a potírat steaky i během grilování.
- Pro křehkost se často používá jogurt, citronová nebo ananasová šťáva či ocet.
- Nižší teplota a delší čas rozhodně výsledku prospějí více než hodnoty obrácené.
- Zmrzlé maso nerozmrazujte nárazově v mikrovlnce, ale při pokojové teplotě.
- Chcete-li docílit dokonalosti, připravte si k masu dip nebo omáčku.
Nejlepší marinády na vepřovou plec
Receptů na marinády najdete tisíce, proto se ve všech těch receptech těžko orientuje. Věřte ovšem heslu, že v jednoduchosti je síla. Velmi dobrou a plně dostačující marinádou může být jen obyčejný olej se směsí bylinek, ovšem těch správných bylinek!
K vepřovému masu rozhodně nejlépe pasuje jablečná šťáva, med, hořčice, česnek a bylinky. Tady je výběr těch nejoblíbenějších. Nejlepší je zvolit si poměry surovin dle vlastní chuti.
Jablečná marináda
- jablečný džus
- sojová omáčka
- pepř
Divoká marináda
- olej
- vinný ocet
- červené víno
- sojová omáčka
- tymián
- cibule
- rozmarýn
Rajčatová marináda
- rajčatový protlak
- olej
- pečený česnek
- pepř
Americká marináda
- olej
- vinný ocet
- rajčatový protlak
- worchesterská omáčka
- cibule
- dijonská hořčice
- cukr
Řecká marináda
- bílé víno
- citronová šťáva
- máslo
- med
- cibule
- paprika
- oregano
Asijská marináda
- rajčatový protlak
- sojová omáčka
- česnek
- med
- asijské koření
Mexická marináda
- olivový olej
- citronová šťáva
- chilli papričky
- česnek
- pepř
- oregano
Francouzská marináda
- olivový olej
- červené víno
- cukr
- česnek
- pepř
Vyberte si marinádu, která vám přijde sympatická a šupajděte nakládat maso! Nezapomínejte na základní zásady grilování a kvalitní přílohu. Grilovaná zelenina nebo pečené brambory umí chuť vašeho steaku krásně podkreslit. Dobrou omáčkou nebo dipem také nic nepokazíte, právě naopak! A znovu zdůrazňuji: SOLIT AŽ NA TALÍŘI! Tak hodně štěstí a dobrou chuť, vaše plecko už se na vás směje z lednice!