Jak naložit plec na gril?

Parné dny již nejsou žádnou výjimkou a společně se slunečníky a bazény jsme začali vytahovat i grily. Jenže maso na gril se musí umět dobře udělat. Nejideálnější je samozřejmě hovězí maso, ale to je docela drahé. Velmi chutnou alternativou může být maso vepřové, konkrétně plecko. A jak na něj, aby se vám dělaly boule až za ušima? Pohodlně se usaďte a čtěte.

Marináda - základ státu

Maso je sice dobrá věc, ale bez ochucení by nám asi moc nešmakovalo. Kdybyste jej nasolili, pustilo by šťávu a z grilu byste sundali leda něco velmi podobného podrážce nebo křížale, které dělávaly naše babičky. Takže tudy cesta nevede. Nejjednodušší způsob, jak masu dodat chuť, je naložit jej do marinády, a to alespoň na dobu 24 hodin. Solit byste měli určitě až na talíři!

Pár grilovacích tipů:

  • Maso nikdy nenapichujte na vidlici, ale přenášejte je mezi bodly.
  • Marinádu je dobré mít u grilu v hrníčku s mašlovačkou a potírat steaky i během grilování.
  • Pro křehkost se často používá jogurt, citronová nebo ananasová šťáva či ocet.
  • Nižší teplota a delší čas rozhodně výsledku prospějí více než hodnoty obrácené.
  • Zmrzlé maso nerozmrazujte nárazově v mikrovlnce, ale při pokojové teplotě.
  • Chcete-li docílit dokonalosti, připravte si k masu dip nebo omáčku.

Nejlepší marinády na vepřovou plec

Receptů na marinády najdete tisíce, proto se ve všech těch receptech těžko orientuje. Věřte ovšem heslu, že v jednoduchosti je síla. Velmi dobrou a plně dostačující marinádou může být jen obyčejný olej se směsí bylinek, ovšem těch správných bylinek!

K vepřovému masu rozhodně nejlépe pasuje jablečná šťáva, med, hořčice, česnek a bylinky. Tady je výběr těch nejoblíbenějších. Nejlepší je zvolit si poměry surovin dle vlastní chuti.

Jablečná marináda

  • jablečný džus
  • sojová omáčka
  • pepř

Divoká marináda

  • olej
  • vinný ocet
  • červené víno
  • sojová omáčka
  • tymián
  • cibule
  • rozmarýn

Rajčatová marináda

  • rajčatový protlak
  • olej
  • pečený česnek
  • pepř

Americká marináda

  • olej
  • vinný ocet
  • rajčatový protlak
  • worchesterská omáčka
  • cibule
  • dijonská hořčice
  • cukr

Řecká marináda

  • bílé víno
  • citronová šťáva
  • máslo
  • med
  • cibule
  • paprika
  • oregano

Asijská marináda

  • rajčatový protlak
  • sojová omáčka
  • česnek
  • med
  • asijské koření

Mexická marináda

  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • chilli papričky
  • česnek
  • pepř
  • oregano

Francouzská marináda

  • olivový olej
  • červené víno
  • cukr
  • česnek
  • pepř

Vyberte si marinádu, která vám přijde sympatická a šupajděte nakládat maso! Nezapomínejte na základní zásady grilování a kvalitní přílohu. Grilovaná zelenina nebo pečené brambory umí chuť vašeho steaku krásně podkreslit. Dobrou omáčkou nebo dipem také nic nepokazíte, právě naopak! A znovu zdůrazňuji: SOLIT AŽ NA TALÍŘI! Tak hodně štěstí a dobrou chuť, vaše plecko už se na vás směje z lednice!

Meli99



Štítky: Marinády