Základní pomůcky pro grilování
Chcete-li grilovat, samozřejmě se neobejdete bez kvalitního grilu, jehož výběru předcházelo bedlivé zvážení všech vašich konkrétních požadavků. Není to ale to jediné, co potřebujete. Které další pomůcky se vyplatí mít po ruce, abyste si letní pohodu u grilu užili?
Základní nářadí
Pomůcky na grilování mají svůj praktický smysl nejen v tom, aby se vám grilovalo snáze, ale také bezpečněji. Potřebovat budete v prvé řadě grilovací kleště, obracečku, případně vidličku. Ty mohou mít rukojeť nerezovou nebo dřevěnou. Nerez se vyznačuje vyšší odolností, dřevo je ale příjemnější do ruky, neboť se nemůže rozpálit. Lze je koupit zvlášť nebo pohromadě v setu.
Hodit se vám pak budou žáruvzdorné rukavice, abyste se při manipulaci s potravinami nespálili. Dále se vám rozhodně vyplatí speciální kartáč usnadňující čištění grilu a podpalovač, díky kterému snadno roztopíte uhlí nebo brikety na optimální teplotu.
Další užitečné pomůcky pro grilování
Každý kuchař ví, že kvalitní a dostatečně ostré nože jsou základním vybavením kuchyně a pro grilování to platí rovněž. Uplatnění najde především porcovací nůž. Volitelně si můžete dokoupit i štětec na vymazávání plechu nebo potírání pokrmů v průběhu přípravy. Vhodný je zejména ten silikonový.
V závislosti na tom, co se chystáte grilovat, se vyplatí zauvažovat i o nákupu dalšího roštu. Díky němu už totiž nebudete muset pracně sundávat z grilu připálené maso rozpadlé na kousky. Na klasickém grilu se například jemné rybí maso griluje poměrně obtížně. Prodávají se nejen rošty na ryby, ale také na klobásy či na ostatní druhy masa. Mají vlastně podobu jakýchsi zvláštních širokých kleští, do kterých pokrm zavřete a otáčíte díky upevněné rukojeti. Maso se tak nikdy nerozpadne. Obdobně řeší jednodušší manipulaci s potravinami i jehlice vhodná na grilování kukuřice či špízů, u nichž zajistí, že na menší kousky nakrájené maso a zelenina nepropadnou mezi mřížky grilovacího roštu. Vhodné pomůcky jsou zejména ty litinové, neboť litina je materiálem, který velmi dobře akumuluje teplo.
Volitelným příslušenstvím, které byste si měli pořídit ve shodě s tím, co grilujete, případně jak často, jsou další nádoby (prodávají se i pánve wok vhodné na gril), teploměr nebo speciální kámen ideální třeba na přípravu pizzy.
Potřeby na údržbu grilu
Po grilování přijde ke slovu drátěný kartáč, jímž snadno celý gril vyčistíte. To je nutné jednak proto, že připálené jídlo se zbytky od posledního grilování, které se nikomu nechtěly pracně drhnout, je mimořádně nedobré a jednak velmi nezdravé. Kdo si chce ušetřit práci a nevadí mu vyšší investice, může si pořídit též robotický čistič.
Neobejdete se ani bez speciální chemie, ideální jsou čističe ve spreji. Běžné saponáty si s mastnotou z grilu zpravidla účinně neporadí. Řada lidí to zjistí velmi záhy na vlastní kůži i sama, proto se pak snaží odstranit připálené zbytky nožem. To je ale špatně, gril totiž spolehlivě poškrábete.