Jak připravit maso na kontaktním grilu?
Kontaktní gril je tvořen dvěma rýhovanými kovovými deskami, mezi kterými je každá potravina při grilování sevřena a přímo tak na ní působí žár, který se vytvoří ihned při zapnutí grilu. Odpadne vám zdlouhavé nahřívání a čekání. Použít ho můžete na grilování zeleniny, kuřecího masa, steaků, ryb, karbanátků, sendvičů a spoustu dalších pokrmů, jejichž příprava vám nezabere mnoho času. U grilu by měla být možnost nastavit výšku horní desky, čímž se snáze přizpůsobíte tloušťce (výšce) grilovaného pokrmu.
Čemu věnovat pozornost při přípravě masa?
- nikdy nezapomeňte maso naložit do marinády minimálně 2 hodiny předem
- nedávejte na gril maso, které jste zrovna vyndali z mrazáku, protože se nepropeče rovnoměrně.
- pokud chcete grilovat silnější plátky masa, dejte je na chvilku předpéct do klasické trouby
- snažte se péct při nízké teplotě, ale delší dobu, tuky v mase se nebudou zbytečně přepalovat.
- k obracení masa používejte speciální kleště, nikdy ne vidličku, maso se zbytečně propíchne, vyteče z něj všechna šťáva a bude vysušené.
Zkuste rychlý a jednoduchý recept.
Masové placky
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 - 2 vejce
- 4 - 5 stroužků česneku
- 2 středně velké cibule
- Hrst petrželky
- Sůl
- Pepř
- 1 lžička grilovacího koření
- Strouhanka na zahuštění
Maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přisypte grilovací koření, rozklepněte vajíčka a promíchejte. Oloupejte česnek, prolisujte k masu, očištěnou cibuli spolu s petrželkou nasekejte najemno, přidejte do mísy a důkladně zamíchejte. Jestliže bude masová směs řídká, můžete jí zahustit strouhankou. Lžící odebírejte kousky směsi a vytvarujte malé placičky, případně válečky a položte na rozpálený gril. Ze všech stran je opečte a můžete servírovat. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, BBQ omáčka či kečup a lehký zeleninový salát.
Maso připravované na kontaktním grilu nemá sice tu charakteristickou vůni a chuť, jako v klasickém grilu na dřevěné uhlí, přesto si na něm můžete pochutnat, pokud si dáte na přípravě záležet. Zkuste třeba skvělý steak, plátky krkovičky nebo kuřecí prsíčka.