Jak připravit maso na kontaktním grilu?

Kontaktní gril je tvořen dvěma rýhovanými kovovými deskami, mezi kterými je každá potravina při grilování sevřena a přímo tak na ní působí žár, který se vytvoří ihned při zapnutí grilu. Odpadne vám zdlouhavé nahřívání a čekání. Použít ho můžete na grilování zeleniny, kuřecího masa, steaků, ryb, karbanátků, sendvičů a spoustu dalších pokrmů, jejichž příprava vám nezabere mnoho času. U grilu by měla být možnost nastavit výšku horní desky, čímž se snáze přizpůsobíte tloušťce (výšce) grilovaného pokrmu. 

Čemu věnovat pozornost při přípravě masa?

  • nikdy nezapomeňte maso naložit do marinády minimálně 2 hodiny předem
  • nedávejte na gril maso, které jste zrovna vyndali z mrazáku, protože se nepropeče rovnoměrně.
  • pokud chcete grilovat silnější plátky masa, dejte je na chvilku předpéct do klasické trouby
  • snažte se péct při nízké teplotě, ale delší dobu, tuky v mase se nebudou zbytečně přepalovat.
  • k obracení masa používejte speciální kleště, nikdy ne vidličku, maso se zbytečně propíchne, vyteče z něj všechna šťáva a bude vysušené.

Zkuste rychlý a jednoduchý recept.

Masové placky

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 - 2 vejce
  • 4 - 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké cibule
  • Hrst petrželky
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 lžička grilovacího koření
  • Strouhanka na zahuštění

Maso dejte do mísy, osolte, opepřete, přisypte grilovací koření, rozklepněte vajíčka a promíchejte. Oloupejte česnek, prolisujte k masu, očištěnou cibuli spolu s petrželkou nasekejte najemno, přidejte do mísy a důkladně zamíchejte. Jestliže bude masová směs řídká, můžete jí zahustit strouhankou. Lžící odebírejte kousky směsi a vytvarujte malé placičky, případně válečky a položte na rozpálený gril. Ze všech stran je opečte a můžete servírovat. Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, BBQ omáčka či kečup a lehký zeleninový salát.

Maso připravované na kontaktním grilu nemá sice tu charakteristickou vůni a chuť, jako v klasickém grilu na dřevěné uhlí, přesto si na něm můžete pochutnat, pokud si dáte na přípravě záležet. Zkuste třeba skvělý steak, plátky krkovičky nebo kuřecí prsíčka.

KatkaH.



Štítky: Maso