Jak připravit uhlí na grilování?

Grilování je disciplína, která není tak snadná, jak by se mohlo na první pohled zdát. Vyžaduje totiž náležitou přípravu. Do ní patří i správné zacházení s dřevěným uhlím. Jak na to?

Na co nezapomenout před grilováním

Volit budete mezi uhlím a briketami. V případě uhlí budete mít přípravu o něco jednodušší, na druhou stranu ale uhlí dříve vyhoří. Rozpálit brikety trvá déle, ale jestliže plánujete delší posezení, měli byste sáhnout určitě po nich. Budou totiž také delší dobu hořet.

Samotné rozpálení grilu vám usnadní komínek. Ten si koupíte buď sami jako doplněk ke grilu, který už máte, anebo si pořídíte gril, který je podobným zlepšovákem vybavený od výrobce. Alespoň tedy pokud nechcete gril plynový anebo elektrický, které se rozpalují snáze, ovšem také ovlivní výslednou chuť grilovaného pokrmu, což mnoha lidem nevyhovuje. Jak se s tímto vylepšením zachází? Stačí do něj navrstvit uhlí a na spodní část grilu umístit podpalovač. Pokud navíc použijete tekuté či pevné podpalovače, zabráníte tak zase tomu, aby vám gril při roztápění příliš kouřil.

Pomoct si můžete i horkovzdušnou pistolí opatřenou speciálním nastávcem. Ta vám rovněž může posloužit k roztopení grilu. Mnohým nadšeným kutilům určitě v nářadí nechybí, takže ji navíc nebudou muset ani kupovat.

Gril v plamenech

CC: dotlizard

A jak s uhlím zacházet během grilování

Než na gril cokoli položíte, základem je počkat si na správnou teplotu. Grilovat maso či zeleninu byste měli začít až v okamžiku, kdy je uhlí rozžhavené. Tím zajistíte, že se maso dokonale propeče. Pak se vám nestane, že by bylo syrové, ale ani spálené.

Také je dobré nemít uhlí rozprostřené na celé ploše grilu. Jednoduše můžete potom přesunout už hotové poživatiny tam, kde se netopí a počkat, než se dodělá i zbytek. Jídlo vám tak současně zbytečně nevystydne, jako kdybyste ho rovnou po dogrilování sundali. Zabraňte i tomu, aby se tuk odkapávající z masa dostal do kontaktu s uhlíky. Použijte alobalové misky, potraviny si tak nekontaminujete karcinogeny, které vznikají při rozkladu tuků, jež se na uhlí dostanou.

holanova.d



Štítky: Grilovací uhlí