Zní vám název článku jako nějaké zaklínadlo? V tom případě zřejmě nevíte, že termín mangal označuje obvykle speciální druh grilu, jenž je hojně využíván hlavně v kavkazské kuchyni. Stejně tak se říká rodinné sešlosti, která je obvykle i v tuzemských podmínkách s grilováním spojena. Pokud použijete slovo Mangal v Izraeli, domácí si pod tím představí jakýsi Den nezávislosti, který je ve znamení přejídání se doplněného zpěvem oblíbených písní.
V posledních letech se letní posezení s přáteli u grilu stalo naprosto běžnou záležitostí, na kterou se v těchto měsících těší stále více rodin. Neodmyslitelně k němu samozřejmě patří i různé pochoutky, jež jsou na grilu připravované. Pro mnoho hospodyň současně vzniklo nové trauma, které plyne z představy, že by se maso na grilu mohlo spálit! Na následujících řádcích se je možné seznámit s užitečnými radami, které pomůžou toto nebezpečí minimalizovat.
K létu dnes neodmyslitelně patří nejen podvečerní posezení s přáteli, ale rovněž grilování všeho možného. Prioritou by přitom mělo být nejen uspokojení našich chuťových buněk a zapůsobení na naše hosty, ale i snaha o to, aby jídlo bylo přínosné pro naše zdraví. Tyto požadavky na zdravé a lehké jídlo bezpochyby splňuje grilovaný pstruh v alobalu. Ryba by měla být grilována vcelku, neměla by být zbavena hlavy ani ploutví, naopak je nutné ji vykuchat.
Toužebně očekávané léto je konečně tady. Nastal zase čas posezení s přáteli na zahrádkách i pod pergolami, přičemž nesmí samozřejmě chybět nějaká pochoutka připravená na grilu, která bude šířit svoji vůni do širokého okolí. Kuřecí, vepřové, to dnes griluje prakticky každý! Přemýšlíte, na čem jiném by si mohli vaši známí také pochutnat? Zkuste grilovat makrelu!
Žádná zahradní párty se neobejde bez grilovaných pochoutek. Mnohdy však máme problém vybrat to správné maso na gril, udělat marinádu nebo roztopit gril na ideální teplotu. Vyzkoušenou klasikou jsou kuřecí stehýnka. I přesto, že kuřecí maso je poměrně jednoduché na přípravu, můžeme se dopustit řady zásadních chyb.
Grilované krevety představují zdravou a především lehkou variantu letního pokrmu na gril. Pokud tedy patříte mezi ty, kdo si rádi pochutnají na mořských plodech, doporučujeme vám náš nenáročný recept na výtečné marinované krevety.
I když to tak za okny ještě nevypadá, pomalu ale jistě nám končí zima, dny se prodlužují, a my se můžeme začít těšit na letní večery a s nimi spojené grilování. Společně si řekneme, jak jako správní trampové (nejlépe za doprovodu kytary) připravíme trampské cigáro na grilu.
Grilování. Vůně léta, společné chvilky strávené s rodinou nebo přáteli. Grilovat se dá prakticky cokoliv, počínaje zeleninou, pokračujeme přes houby a končíme u sladkého ovoce, jako například ananas. Jednou z největších pochoutek, které může gril nabídnout, jsou samozřejmě ryby.
Blíží se léto a s ním sezóna grilování. Pokud se i vy těšíte na to, až zase pozvete přátele a rodinu, rozpálíte gril a pustíte se do přípravy vynikajícího jídla, věnujte chvíli času následujícím řádkům. Mnoho lidí totiž chybuje v tom nejdůležitějším – v délce přípravy masa.
Vepřová kýta patří obecně k velmi oblíbeným druhům masa. V České republice se hojně využívá také ke grilování, uzení či rožnění. Její příprava je však náročnější a zabere tak více času. Aby nebyla vepřová kýta suchá je nutné se její přípravě skutečně věnovat. Uchování naložené kyty není žádná věda, je však potřeba držet se určitých zásad.
Rib eye steak se připravuje z plátků vysokého hovězího roštěnce. Díky svým tukem prorostlým vláknům se řadí mezi jedny z nejšťavnatějších steaků. Právě tato prorostlá vlákna jsou rib eye steaku typická a dodávají mu onu typickou chuť.
Vepřový bůček je mezi milovníky grilování velmi oblíbenou pochutinou. Lze ho připravovat na tisíce způsobů. Příznivce i odpůrce si získává díky svému typickému vzhledu a chuti. Vepřový bůček je k dostání od velmi prorostlého až po skoro libový.
Najdeme mnoho různých návodů, jak si doma udělat šťavnaté křupavé kolínko. V zásadě jsou tři možnosti, jak si kolínko připravit. Buď koleno jen okořeníme, pečeme v troubě a na závěr ho dáme na gril. Nebo koleno vaříme ve vodě a potom ho grilujeme. Nebo koleno připravujeme jen na grilu, což trvá samozřejmě dlouho a ne všechny typy grilů jsou na to vhodné. Ideální jsou ty s příklopem, které maso nejdříve podusí a změkčí a nahradí tak vaření či pečení jako u dvou výše zmíněných postupů. Ne každý, má ale gril typu Weber a proto je vždy lepší koleno povařit do měkka a poté ho vyšperkovat na grilu. Jak tedy na to?
Na gril můžete položit téměř jakýkoliv kousek masa. Vždy ale platí pravidlo, že každý kus je sice dobrý, nikoliv však pro stejnou přípravu. Pojďme se podívat na to, jaké druhy mas se na gril hodí nejlépe a jakou práci jim před a při grilování věnovat.
Lahůdka, kterou má většina národa spojenou s podzimem, hony a patronem lovu Svatým Hubertem. Kančí svíčková, nebo šípková omáčka je tradiční lahůdka. Už méně obvyklý způsob úpravy zvěřiny je ale grilování. Lahodnému masu dodá úplně nový rozměr a potěší i toho největšího gurmána.
Grilované filety z candáta jsou opravdovou pochoutkou. Maso je křehké a patří mezi vůbec nejchutnější masa sladkovodních ryb u nás. Jak je správně připravit? Je to překvapivě snadné a rychlé.
Kontaktní gril je tvořen dvěma rýhovanými kovovými deskami, mezi kterými je každá potravina při grilování sevřena a přímo tak na ní působí žár, který se vytvoří ihned při zapnutí grilu. Odpadne vám zdlouhavé nahřívání a čekání. Použít ho můžete na grilování zeleniny, kuřecího masa, steaků, ryb, karbanátků, sendvičů a spoustu dalších pokrmů, jejichž příprava vám nezabere mnoho času. U grilu by měla být možnost nastavit výšku horní desky, čímž se snáze přizpůsobíte tloušťce (výšce) grilovaného pokrmu.
Vepřová krkovice patří mezi nejvhodnější druhy masa ke grilování. Tento druh masa je přiměřeně prorostlý tukem, což zaručuje jeho jedinečnou šťavnatost a křehkost. Krkovice by se před marinováním neměla naklepávat. Dobrá marináda Vám navíc zajistí dokonale křehkou grilovanou dobrotu.
Přemýšlíte nad tím, jak udělat své rodině radost? Co jim třeba něco uvařit, upéct nebo ugrilovat? Udělejte na ně dojem a s vervou se vrhněte rovnou do kuřete! Nejenže ocení vaši snahu, ale rozhodně jim bude chutnat, i když jste v kuchyni do této chvíle tápali.
Nejenže je důležité, jak kuře chutná, jak vypadá, ale je dost zásadní, aby nebylo nedopečené nebo vysušené. Jak dlouho tedy grilovat kuře v troubě?
Doba nakládání masa na grilování je individuální a záleží na mnoha faktorech. Pokud se rozhodnete pro grilování na poslední chvíli, je naprosto zřejmé,že nebudete mít čas nakládat maso v marinádě příliš dlouho.
Češi jsou nejen národem muzikantů, ale zároveň i jedlíků a milovníků pobytu ve volné přírodě. Tyto prvky dávají dohromady jedinou věc – grilování. Příprava lahodného pokrmu spolu s nevšedními chvilkami strávenými s přáteli – ideální letní zábava.
Všimli jste si někdy při svých návštěvách na různých grilovacích garden party toho, že u každého chutná maso poněkud jinak? Tento rozdíl je zapříčiněn především rozdílným způsobem nakládání. Následující rady vás seznámí s těmi nejpopulárnějšími postupy a vy se díky nim budete moci proměnit ve skutečné mistry, o jejichž grilovaných lahůdkách se bude vyprávět široko daleko!
Každý, kdo precizně ovládá nějakou činnost, si bezpochyby zaslouží titul umělec! Chtěli byste se stát umělci v grilování, aby se přátelé i příbuzní těšili na vaše grilovací party již týdny dopředu? Na následujících řádcích se dozvíte hned sedm cenných rad, které vám dosažení tohoto cíle vydatně přiblíží!
Grilování je módou posledních let. Z Ameriky se tato oblíbená zahradní zábava přesunula i k nám. Přiznejme si, kdo z nás rád neochutná propečený hovězí steak nebo šťavnatého lososa. Ovšem maso, ač je třeba dobře marinované, není samo o sobě dokonalé. Kouzlo grilování totiž tkví také v omáčce, s jakou ho budete servírovat. A možností máte spousty... Jaké jsou nejoblíbenější?
Grilování masa se stalo nedílnou součástí mnoha domácností po celém světě. Pokud chcete, aby vše chutnalo báječně a výsledný pokrm byl podle vašich představ, je důležité, aby bylo každé maso dobře připraveno předtím, než ho položíte na rozpálený gril.
Nacházíme se sice uprostřed zimní sezóny, ale vidina letních radovánek je velmi lákavá a je třeba se na ně pomalu začít připravovat. Koupání, zmrzlina, prázdniny. To všechno k létu patří. Ale v poslední době naštěstí už i k nám dorazil z tolik kritizovaných USA trend, který mnoho Čechů vzalo za svůj. A tím je grilování. Obchody nabízí celou řadu grilů, příslušenství k nim, koření, zaručeně chutných marinád a samozřejmě také surovin.
Rozhodli jste se pro své přátele uspořádat večerní grilování, ale stále váháte s výběrem masa?