Jak správně grilovat kukuřici?
Kukuřice patří mezi oblíbené grilovací potraviny. Jedná se o levnou, oblíbenou potravinu, která je pro grilování velmi vhodná. Jak ji však správně grilovat, aby chuťově byla co nejlepší? Existuje řada různých způsobů a vždy záleží na Vaší chuti a požadavcích. Výslednou chuť grilované kukuřice mnohdy ovlivní i typ grilu a paliva, které je při grilování použito.
Typy | Grilování v alobalu | Hotovo
Osvědčené typy na grilování kukuřice
Nejjednodušším a často využívaným způsobem je grilování kukuřice v jejím šustí. Kukuřice si díky šustí udrží svou štavnatost a rychleji se ugriluje. Na kukuřici stačí ponechat jednu či dvě vrstvy. Před samotným grilováním je vhodné kukuřici na chvíli namočit do vody. Následně můžete šustí jemně odhrnout a samotnou kukuřici okořenit, osolit či také potřít rozehřátým máslem. Pak ji opět zabalíme a můžeme ji umístit na gril. Ideální teplota pro grilování kukuřice je okolo 150°C. Ideální čas grilování kukuřice je cca 15 - 20 minut. Nezapomeňte ji po 5 minutách otáček, aby se ugrilovala rovnoměrně.
Kukuřice napíchnutá na špejli CC: photogrammer
Pozor na připalování kukuřičných klasů! CC: byrev
Grilování kukuřice v alobalu
Dalším oblíbeným způsobem přípravy kukuřice na grilu, je grilování v alobalu. Příprava není nikterak náročná a výsledná chuť je geniální. Takto připravená kukuřice si i poměrně dlouhou dobu udrží svou teplotu, tedy pokud ji ponecháte zabalenou v alobalu.
Před samotnou přípravou je vhodné kukuřici alespoň na 15 minut namočit do vody. Následně ji oloupete a dochutíte, např. máslem, solí, kořením či bylinkami. Kukuřici zabalíme do alobalu a máme hotovo. Griluje se 15-20 minut a gril by měl mít teplotu okolo 170°C.
Známá klasika...
Nejrychlejší metodou grilování kukuřice je ta, kdy bez zbytečných příprav oloupanou kukuřici umístíme přímo na gril. Lze ji potřít máslem a většinou se dochucuje až při podávání.
Jak zjistit, zda je kukuřice hotová ?
Zjistíme to jednoduše. Do kukuřice píchneme vidličkou a pokud to jde lehce a bude z ní vytékat voda, kukuřice je připravena k podávání. Pokud však jde lehce ohnout celý klas, povedlo se kukuřici přegrilovat a bude kašovitá.