Jaký sýr na gril?
Patříte mezi milovníky grilovaných jídel? Grilovat se dá leccos – steaky, ryby, uzeniny, pečivo, zelenina i ovoce. Zkoušeli jste ale už grilovaný sýr? Víte, jak vypadá jeho správné grilování? Které sýry jsou k takové úpravě nejvhodnější?
Lahodné sýry na gril
Rougette
Je to sýr vyrobený speciálně k rozpékání a grilování. K dostání je hned v několika příchutích – pikantní, přírodní a bylinkový (bylinky a koření je uvnitř sýru). Díky tomu, že byl speciálně vyroben k tomuto účelu, tak nepraská, nevytéká a jeho příprava je opravdu rychlá. http://www.rougette.cz
Hermelín
Kdo by neznal český sýr s ušlechtilou plísní na povrchu? Jeho kulatý tvar připomíná velký hokejový puk. Jedním z charakteristických vlastností hermelínu je jeho vnitřek vonící po žampionech. Na trh je dodávám několika mlékárnami v různě velkých baleních a několika příchutích. https://cs.wikipedia.org/wiki/Hermelín_(sýr)
Vybrat ten správný sýr na gril je věda! CC: bogitw
Camembert
Je to měkký sýr, který má krémovou konzistenci a bílou plíseň na povrchu s načervenalými skvrnami, které hnědnou. Vyrábí se z pasterovaného i nepasterovaného mléka (informaci o použitém mléce bychom měli najít na obalu). Chuť Camembertu je slaná a jeho vůně nepatrně houbová. https://cs.wikipedia.org/wiki/Camembert
Feta
Je to slaný, měkký sýr tvarohové konzistence, které se vyrábí z čerstvého ovčího mléka, nebo z ovčího a kozího mléka v poměru 70 % ovčího a 30 % kozího. Je ukládán do dřevěných nebo cínových sudů, kde zraje ve slaném roztoku většinou více jak dva měsíce. Má vyšší obsah tuku (40 – 50 %). Jeho chuť je mírně kyselá. https://cs.wikipedia.org/wiki/Feta
Balkánský sýr
Měkký sýr typický svou slanou chutí a bílou barvou. Je napodobeninou sýru feta. Obsahuje 40 – 45 % tuku. Je často využívaný k výrobě salátů, ale málokdo ví, že se dá připravit i na grilu např. zbavením se slaného nálevu a pouhým potřením olivovým olejem. http://www.moje-dobroty.cz/domc-balknsk-sr/
Čtěte také: Gril v troubě | Příprava makrel | Zelenina na grilu
Chcete mít dokonalý grilovaný sýr?
- Co se týče hermelínů a sýrů podobné konzistence, nikdy je na nic nenapichujte ani nerozkrajujte – mohly by vytéct.
- Sýry se negrilují přímo nad zdrojem – při vysoké teplotě by se kůrka spálila.
- K sýrům, které jsou tepelně upraveny na grilu, se nejvíce hodí nějaká omáčka.
- Sýry se negrilují ve fólii, ve které jsou zabaleny. Ke grilování se používá alobal popř. grilovací miska.