Techniky při grilování
Grilování je oblíbený způsob přípravy jídla, ať už se jedná o rychlý steak, sýr nebo pomalu pečenou krkovičku. Aby vaše grilované pokrmy byly vždy výborné, je důležité znát různé techniky grilování a vědět, jaký použít druh grilu pro ten nejlepší výsledek. V tomto článku si můžete přečíst hlavní grilovací techniky i další užitečné tipy pro to nejlepší grilování.
Přímé grilování
Metoda přímého grilování spočívá v tom, že pokrm umístíte přímo nad zdroj žáru (uhlí, plynový hořák, elektrická spirála). Tento způsob techniky se hodí pro menší kousky masa, jako jsou steaky, hamburgery, klobásky, pro grilování zeleniny nebo ryb. Žár z grilu působí přímo na okraj pokrmu, takže vytváří i křupavou kůrku. Tato technika je oblíbená pro svou rychlou přípravu grilovaného pokrmu.
Další tipy jak na přímé grilování pro pokročilé:
- Teplota v grilu by měla být mezi 200-250 °C.
- Ke grilovanému jídlu patří obtisklá krásná mřížka. Použijte litinový rošt, který vám v tom pomůže.
Jak grilovat na různých grilech pomocí techniky přímého grilování?
Různé druhy grilů mají různé vlastnosti, které ovlivňují, jak přípravu pokrmů, tak i konečnou chuť. Každý gril má své výhody i nevýhody a je třeba jej správně připravit.
Gril na dřevěné uhlí je pro přímé grilování ve vysoké teplotě ten pravý. Doporučujeme použít kvalitní dřevěné uhlí pro dosažení intenzivního žáru bez škodlivých látek.
Pro použití plynového grilu na přímé grilování nastavte všechny hořáky na vysokou teplotu a grilujte jídlo přímo nad nimi.
Elektrický gril nemívá moc možností nastavení grilování, ale pro grilování menších pokrmů touto metodou, jako jsou steaky nebo zelenina, se také hodí.
Nepřímé grilování
Když používáte techniku nepřímého grilování, jídlo položíte mimo zdroj žáru. Jídlo nesmí přijít do přímého kontaktu s vysokým žárem, aby se mohlo grilovat rovnoměrně ze všech stran. Nepřímé grilování je skvělou metodou, pokud chcete mít šťavnaté jídlo, které se rovnoměrně propeče, aniž by se spálilo. Tato metoda je ideální pro větší kusy masa, které potřebují pomalejší pečení, jako je třeba kus kuřete, vepřová krovička, vepřová panenka nebo žebra.
Další tipy jak na nepřímé grilování pro pokročilé:
- Teplota v grilu by měla být mezi 160-200 °C.
- Grilujte s poklopem, aby se teplota v grilu šířila rovnoměrně.
Jak grilovat na různých grilech pomocí techniky nepřímého grilování?
Gril na dřevěné uhlí se rovněž hodí na nepřímé grilování. Doporučujeme koupit vhodné brikety, které déle udrží rovnoměrnou teplotu, použít můžete i palivové přepážky pro lepší koordinaci briket.
U plynového grilu pro nepřímé grilování zapněte jen některý hořák (například levý), jídlo pak umístěte na pravou stranu grilu.
Stejně tak u elektrického grilu použijte jen jednu topnou spirálu a jídlo umístěte na opačnou stranu grilu.
Metoda Low & Slow
Třetí metoda není už tak známá, ale může pro vás být tou pravou volbou, pokud máte rádi šťavnaté, pomalu grilované maso. Tato metoda využívá velmi nízké teploty, ale o to delší čas potřebuje, grilovat budete i několik hodin. Je to ideální pro přípravu žeber, trhaného vepřového nebo trhaného hovězího masa.
Další tipy jak na grilování Low & Slow pro pokročilé:
- Teplota v grilu by měla být velmi nízká, v rozmezí mezi 110-130 °C.
Jak grilovat na různých grilech pomocí techniky Low & Slow?
I tuto metodu můžete vyzkoušet na různých grilech, pro některé grily už to bude ale komplikovanější. Gril na dřevěné uhlí mezi ně určitě nepatří. Poříďte kvalitní brikety, které hoří velmi pomalu. Ideální jsou tvrdé dřevěné brikety, které umí držet stabilní teplotu po delší dobu.
Plynový gril zapněte na nízký výkon a použijte jen jeden hořák. Pro vyšší šanci dosažení nízké teploty se pokuste odstínit teplotu pod jídlem, aby se teplota udržovala nízká.
U elektrického grilu už je náročné dosáhnout nízké teploty, můžete ale experimentovat a zanout gril na velmi nízký výkon a pomoci si odstíněním.
Jak správně odhadnout teplotu při grilování?
Pro správnou techniku grilování musíte znát teplotu v grilu. Nejjednodušší a nejpřesnější způsob zjištění teploty je teploměr. Teploměr v mase vám pomůže zjistit jak teplotu grilu, tak vnitřní teplotu masa, díky čemuž jídlo dokážete perfektně propéct.
Pokud nemáte teploměr, můžete použít zkoušku dlaní, abyste odhadli alespoň orientační teplotu grilu. Měřte ale opatrně. Držte ruku nad grilem (asi 5 cm vysoko nad roštem) a zjistěte, jak dlouho ji tam zvládnete udržet:
- Vysoká teplota vhodná pro přímé grilování je, pokud tam ruku dokážete držet pouze 1-2 sekundy.
- Střední teplota ideální pro nepřímé grilování je, když ruku můžete udržet nad grilem 3-4 sekundy.
- Nízká teplota pro metodu grilování Low & Slow vám dovolí držet ruku nad grilem 5-6 sekund, aniž by to bylo příliš horké.
Jak správně čistit gril po použití