Jak grilovat v troubě?
Že nemáte zahradu, ale přesto byste rádi grilovali? Není žádný problém! V dnešní době je možné všechno! Stačí na to klidně i obyčejná trouba a znalost jejích funkcí. A není to v podstatě žádná věda. Ž nevěříte? Přesvědčte se sami!
Co potřebujeme?
- Troubu - nemusíte mít ani žádnou speciální, jen je potřeba, abyste se podívali na všechny její funkce. Dnes už má většina přímo funkci gril, ale pokud ne, můžete využít funkce horký vzduch nebo jinou podobnou.
- Čistou mřížku - pokud v troubě běžně pečete, pravděpodobně v nějakých pekáčích či na pleších, a proto ona mřížka, ne kterou tyto nádoby pokládáte, nebude úplně nejčistší. Proto byste ji měli před grilováním umýt. Samozřejmě můžete grilovat také na plachu nebo v pekáči, ale ony ty charakteristické čárky na masu by vám určitě chyběly.
- Alobal - ten je u grilování velký pomocník. Není nutný, ale výhodný, pokud například grilujete sýry nebo různé směsi, kde je šance, že by vám ona surovina mohla vytéct. Pokud se rozhodnete grilovat pouze na mřížce, dejte ho na dno trouby, protože vám bude dolů skapávat šťáva, která by se následně připékala a velmi, opravdu velmi špatně by se to čistilo. Alobal snese velké teploty a navíc ho po grilování prostě zmuchláte, vyhodíte do koše a máte uklizeno.
- Obracečky - mít ogrilovanou jenom jednu stranu by nebylo zrovna nejlepší, takže si nachystejte něco, čím jste zvyklí obracet maso.
- Olej nebo pečící papír - pokud grilujete na mřížce, potřete ji olejem, aby se vám maso nepřichytávalo, pokud na plechu, použijte pečící papír. Nebo existuje ještě univerzální prostředek, a to pečící sprej.
Postup
- Připravíme si grilovací plochu, tzn. učiníme nějaký krok, aby nám plocha nelepila, ať už mřížka nebo plech.
- Troubu dáme na režim gril nebo horký vzduch a teplotu nastavíme cca na 230°C.
- Až je trouba předehřátá, umístíme do ní grilovaný objekt a troubu zavřeme.
- Dál už jen kontrolujeme, jak to vypadá a nezapomínáme obracet.
- Když dogrilujeme, troubu vypneme, necháme vychladnout, a poté umyjeme vše, co potřeba umýt jest.
Tak dobrou chuť!