Jak grilovat tuňáka?

Grilování. Vůně léta, společné chvilky strávené s rodinou nebo přáteli. Grilovat se dá prakticky cokoliv, počínaje zeleninou, pokračujeme přes houby a končíme u sladkého ovoce, jako například ananas. Jednou z největších pochoutek, které může gril nabídnout, jsou samozřejmě ryby.

Vyznavači zdravého životního stylu, ale i rybáři starého ražení mají nepřeberné množství receptů a způsobů, jak upravit ať už vlastní úlovky, nebo úlovky, které poskytuje mrazák nebo chladicí box obchodu.

Jednou z nejchutnějších ryb, které si můžeme ugrilovat, je samozřejmě tuňák. Ryba, která zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem. Krásný tuňákový steak totiž až nápadně připomíná nefalšovaný hovězí steak. Tmavě červená barva, mnohdy i podobný tvar. Jeho kalorická hodnota a také vůně dálek je absolutně nedostižná.

Než se pustíme do grilování, musíme mít na paměti několik věcí:

  1. Čerstvost – pro ryby platí, snad více než pro cokoliv jiného, že mají být absolutně čerstvé. Jakmile je barva matná, nebo maso příjemně nevoní, raději od tuňáka dál a opatřete si jiného.
  2. Úprava – tuňáka grilujeme, na rozdíl od lososa, pstruha, nebo pražmy v podobě steaku, jeho úprava je tak jednodušší, protože jindy křehké maso tak lépe drží pohromadě a nerozpadá se.
  3. Olej – i když vypadá tuňákový steak jako biftek, je velmi libový a proto je třeba ho potřít olejem nebo naložit do olejové marinády, aby nebyl po grilování příliš suchý.
  4. Vůně – tuňák patří mezi mořské ryby, které neoplývají typickou rybí vůní, a tudíž není třeba ho pokapávat citronem nebo máčet, aby se zlikvidovalo nežádoucí aroma.
  5. Správná tloušťka – tuňák se nejčastěji konzumuje jako medium steak, aby se dobře propekl a přitom zůstal pěkně šťavnatý, je třeba hlídat optimální tloušťku, ta se pohybuje přibližně kolem jednoho centimetru.
  6. Marináda – steak vložíme do marinády a necháme ho tam alespoň dvě hodiny.
  7. Grilování – grilujeme zhruba deset minut. Během grilování stačí jednou obrátit. Křehké a jemné maso je hotové velmi brzy.
  8. Servírování – servírujeme ihned po sundání z grilu. Jako příloha se doporučuje čerstvé bílé pečivo nebo grilovaná zelenina. Jako pití bych doporučovala samozřejmě víno – buď hodně kvalitní a vyzrálé bílé – například veltlínské zelené, nebo lehčí červené – polosuchý Modrý Portugal.

Po naservírování už jen a jen jíme a vychutnáváme si ten zázrak s nádechem moře a tajemných dálek.

RECEPTY NA MARINÁDY

Pepřová

3 lžíce kvalitního oleje (nejlépe panenský olivový)

2 stroužky česneku

mletý pepř – tak podle chuti

citronová šťáva – s tou opatrně, aby chuť citronu nepřehlušila přirozenou chuť ryby

Hořčicová

Tuto marinádu používám, když chci rodině naservírovat rybu a oni remcají, že nechtějí něco, co je prý cítit rybinou.

1 lžíce oleje (možno použít i kvalitní slunečnicový)

3 lžíce sójové omáčky

1 lžíce worcestru

1 kávová lžička hrubozrnné hořčice

1 lžička moučkového cukru (pouze pro ty, kterým se zdá chuť marinády příliš intenzivní a chtějí jí zjemnit)

Martina Šlejtrová



Štítky: Maso | Ryby