Jak grilovat vepřové kolínko?
Najdeme mnoho různých návodů, jak si doma udělat šťavnaté křupavé kolínko. V zásadě jsou tři možnosti, jak si kolínko připravit. Buď koleno jen okořeníme, pečeme v troubě a na závěr ho dáme na gril. Nebo koleno vaříme ve vodě a potom ho grilujeme. Nebo koleno připravujeme jen na grilu, což trvá samozřejmě dlouho a ne všechny typy grilů jsou na to vhodné. Ideální jsou ty s příklopem, které maso nejdříve podusí a změkčí a nahradí tak vaření či pečení jako u dvou výše zmíněných postupů. Ne každý, má ale gril typu Weber a proto je vždy lepší koleno povařit do měkka a poté ho vyšperkovat na grilu. Jak tedy na to?
Budeme potřebovat kvalitní vepřové kolínko a velké množství koření na provonění. Recepty se liší ve složení koření, někdo dokonce koření dává jen nezbytně malé množství, aby si vychutnal typickou vůni samotného masa. Nejlépe hodnocené recepty se však shodují na receptu obsahující koření, které je použito i v našem. Předem upozorňujeme, že recept je tak dobrý, že jedno koleno bude málo. Proto je recept rovnou upravený na kolena dvě. Co tedy potřebujeme?
Suroviny:
-
2 vepřová kolena (zadní)
-
2-3 litry vody
-
1 velká mrkev
-
1 velká cibule
-
½ paličky česneku
-
¼ PL kuliček černého pepře
-
3 bobkové listy
-
5 kuliček jalovce
-
1 celý balíček jalovce pro zlepšení udící směsi viz postup
-
5 kuliček nového koření
-
½ PL soli
-
½ PL cukru
-
½ PL papriky
-
¼ PL chilli (dobrovolné)
-
slunečnicový olej na potírání (olivový je příliš aromatický)
-
směs grilovacího koření (bez soli)
-
světlé pivo (ne kvasnicové)
Postup:
Nejdříve nakrájíme zeleninu na špalíčky a společně s kořením, solí, cukrem i kolenem je vložíme do hlubokého hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byla kolena ponořená. Vaříme 3 hodiny. Kolena by měla být skoro měkká. Nevyndaváme je, necháme je ve vývaru zchladnout a přes noc odpočívat a vstřebávat koření.
Druhý den přivedeme znovu k varu ale hned poté je vyndáme a osušíme. Přesuneme je na středně rozpálený gril. Pokud máme gril s dřevěným uhlím, přidáme do něj malou vychytávku v podobě pár balíčků z alobalu s namočeným jalovcem. Cílem je mít kolena zlatavé a křupavé. Musíme je tedy neustále sledovat, otáčet a potírat směsí piva, oleje a grilovacího koření. Celé grilování by mělo trvat asi 45 minut až hodinu. Konečná tečka může být uzená chuť, kterou docílíme tím, že na konci grilování přidáme do žhavých uhlíků hrst mokrých pilin. Dobrou chuť!