Jaké víno, pivo, nebo i koktejly se hodí k grilovanému masu, rybám nebo zelenině

Grilování je oblíbeným způsobem, jak si užít letní večery s přáteli a rodinou. Kromě skvělého jídla je důležitou částí také výběr toho správného nápoje, který podtrhne chuť jednotlivých grilovaných pokrmů. V tomto článku se dočtete, jaké nápoje zvolit ke grilovanému masu, rybám nebo zelenině. Jaké vybrat víno, pivo nebo dokonce koktejl?

Grilované maso

Grilované maso bývá základem letní grilovačky, ale ke každému masu se hodí jiný druh nápoje. Ať už máte oblíbené kuřecí, vepřové nebo hovězí maso, každému z nich podtrhne chuť jiný nápoj. Pojďte to s námi zjistit jednou pro vždy, příště můžete být králem či královnou grilovačky.

Kuřecí maso

Kuřecí maso lze připravit na mnoho způsobů – od křidýlek po grilované stehna. Obecně se ke grilovanému kuřecímu masu hodí nejlépe suché bílé víno, jako je Sauvignon Blanc nebo Veltlínské zelené. Pokud budete kuřecí marinovat v pikantní marinádě, zvolte spíše suché růžové víno. 

Pokud budete volit pivo, nejlepším parťákem ke kuřecímu masu bude ležák, který se svou osvěžující chutí vyváží jemnost kuřecího masa. Podobně čerstvou chuť nápoje, která doplní chuť kuřecího, má koktejl Mojito s plátkem limetky a mátou. Koktejl bude k pokrmu ladit zejména, když bude přílohou k masu letní salát. 

Hovězí maso

Oprotí kuřecímu má hovězí maso silnější a výraznější chuť, proto se k němu hodí plnější červená vína, jako je Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Pokud grilujete steak z hovězího masa, vyberte víno s bohatší strukturou. 

K hovězímu se hodí tmavší piva, jako je Porter nebo Stout. Jejich plná chuť podtrhne chuť masa. Z koktejlů zvolte drink s názvem Old Fashioned. Jedná se o silný nápoj, který se bude výborně hodit ke grilovanému steaku z hovězího nebo k žebírkům.

Vepřové maso 

K vepřovému masu se zpravidla hodí spíše silnější nápoje, obzvlášť pokud se jedná o tučnější maso, jako je krkovička. Z vína budou ideální plná červená vína, například Modrý Portufal nebo Sangiovese. K vepřovému s omáčkou se hodí Chardonnay

Silnější IPA je pak skvělým výběrem z pivních specialit, její hořkost bude perfektně doplňovat tučné maso. Z koktejlů sáhněte po Bloody Mary, které díky kořeněné chuti bude výborným společníkem grilovaného vepřového masa.

Grilované ryby

Ryby na grilu mají speciální chuť, kterou můžete ještě pozvednout správně zvoleným nápojem. Nápoje, které se hodí ke grilované rybě jsou odlišné pro lehčí a jemné ryby, nebo naopak pro tučnější ryby. 

Lehké ryby

K lehčím rybám, jako je okoun nebo mořský vlk, se hodí spíše jemné nápoje. Víno volte bílé s kyselinkou, jako je Veltlínské zelené nebo Chardonnay

Osvěžující pšeničné pivo bude rovněž skvěle ladit s jemnou chutí lehkých ryb. Výborným koktejlem ke grilované rybě bude Gin Tonic s okurkou nebo plátkem citronu. 

Tučné ryby 

Tučnější rybou je například losos nebo tuňák, hodí se k nápojům s trochu výraznější chutí. Dobrou volbou budou růžová vína nebo jemnější červená vína, jako je Pinot Noir

Lehčí pivo IPA bude skvěle ladit s bohatou chutí těchto ryb, protože je vyváží svou hořkostí a chmelovou chutí. Koktejl můžeme doporučit nealkoholický z čerstvé limetky a bazalky, díky své svěžosti se perfektně hodí k tučným rybám. 

Grilovaná zelenina

Grilovaná zelenina je skvělou alternativou pro vegetariány, hodí se ale i jako příloha k masu. Ke grilované zelenině se obecně hodí o něco lehčí nápoje. Zeleninu rozdělujeme na tu s jemnější chutí a s výraznější chutí. 

Zelenina s jemnou chutí

Pro zeleninu, jako je cuketa nebo lilek, vybírejte lehčí a svěží nápoje. V kombinaci s touto zeleninou vynikne bílé víno s kyselinkou, například Rulandské šedé nebo Veltlínské zelené

Z piv bude nejlepší volbou osvěžující pšeničné pivo, které neubere na jemné chuti grilované zeleniny. Koktejl zvolte Aperol Spritz, který je také osvěžující a se svou lehce hořkou chutí se ideálně hodí na letní večery ke grilované zelenině. 

Rajčata a papriky

Pro grilovanou zeleninu, která má trochu výraznější chuť, jako jsou rajčata a papriky, se budou více hodit intenzivnější nápoje. K této grilované zelenině se hodí lehčí červené víno, například Chianti

Pivo se hodí buď ležák nebo světlé pivo, zejména pokud bude zelenina dochucena bylinkami, tak k sobě budou ladit znamenitě. Koktejl Tequila Sunrise je barevný koktejl, který vychází z tropických chutí a ideálně se hodí k výraznější zelenině, obzvlášť když bude trochu pikantní. 

Martina Pejchalová



Štítky: Zelenina | Maso | Marinády | Sýry | Koření