Jaký kámen na grilování?
Grilování masa na kameni – že to zní jako popis scény z dokumentu o naši pravěkých předcích? Možné to je, ale v posledních letech se tento obraz vrací i do našich současných životů. Příprava pokrmu na grilovacím kameni je totiž zdravější než grilování na roštu. Pokud se však rozhodnete pořídit si grilovací kámen, přijde vám vhod základní přehled ve dvou druzích těchto kamenů – žulových a lávových.
Klasika – žulové kameny
Nejběžněji používaným kamenem pro grilování je žula. Žulové kameny můžete koupit v jemné či střední zrnitosti, dobrou volbou je také tradiční česká žula. Připravené desky mívají tloušťku od jednoho do pěti centimetrů, přičemž každá se hodí na něco jiného.
- Nejtenčí, centimetr silné žulové kameny se hodí pro grilování nad plynovým zdrojem tepla. Oproti kamenům s větší tloušťkou se totiž rychleji zahřejí, pro jejich roztopení tak nespotřebujete velký objem plynu. Pokud byste však takový kámen chtěli zahřát nad ohněm, který oproti plynu nelze tak snadno regulovat, mohl by popraskat.
- Kameny o tloušťce tři až pět centimetrů najdou využití při grilování nad ohněm či uhlíky. Jejich zahřátí trvá déle, ale o to delší dobu pak i teplo udrží a jsou odolnější vůči prasknutí. Pět centimetrů silné kameny jsou však už poměrně těžké a jejich zahřátí trvá velmi dlouho, pro běžné grilování jsou tak tři centimetry tlusté kameny ideální volbou.
Dražší, ale vydrží – lávové kameny
U žulových kamenů bývá problém, že se na nich při opakovaném vystavování teplu objevují praskliny a trhlinky. Na trhu proto najdete i lávové grilovací kameny, které jsou vyrobeny z vyvřelin po sopečné činnosti. Díky tomu odolávají vyšším teplotám i opakovanému zahřívání a ochlazování. Pořizovací cena takového kamene však bývá oproti žule vyšší.
CC: zdenet
Obecně lze také doporučit pořízení grilovacího kamene v kovovém rámu, který usnadní manipulaci.