Základy grilování: Jak začít?
Grilování je zábava, které propadne snad každý. Pokud jste většinou na grilovačky chodili jako hosté a teď se chystáte poprvé grilovat sami, jste tu správně. Grilování je sice kumšt, ale s pár tipy to zvládne opravdu každý. Užijete si spoustu zábavy při grilování a ještě víc při hodování grilovaného jídla. Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o základech grilování – od výběru grilu až po grilovací techniky, které vám pomohou připravit skvělé jídlo.
Jaký vybrat gril?
Výběr grilu je jednou z nejdůležitějších částí úspěšného grilování, gril musí primárně vyhovovat vám a vašim potřebám. Každý gril se hodí pro jiné příležitosti a pro jinou dobu grilování či pro různý počet osob. Mezi kterými druhy grilů můžete vybírat a jaké mají výhody?
Grily na dřevěné uhlí jsou ideálním společníkem na grilování na zahradě nebo na chalupě. Dávají jídlu nezaměnitelnou kouřovou chuť, která je pro grilování tak typická. A pokrmy připravované nad ohněm mají v sobě kus dobrodružství.
Pokud se ale nechcete s grilováním dlouho zdržovat a potřebujete něco rychlého a pohodlného, může být lepší volbou plynový gril. Je vhodný také pro větší množství připravovaného jídla. Gril snadno zapálíte a ještě snadněji si nastavíte teplotu, kterou chcete, aby měl.
Elektrické grily jsou zase ideální volbou pro lidi, kteří nemají zahradu a chtějí si grilování užít třeba na balkoně.
A peletové grily kombinují výhody uhlí a plynu – umožňují grilovat, udit a péct s perfektní kontrolou nad teplotou.
Při výběru grilu myslete kromě těchto praktických výhod i na to, že vás grilování musí hlavně bavit. Volte tedy gril, se kterým vás bude bavit pracovat, aby to grilování nebylo moc stereotypní.
Další inspirace: Weber grily ... Kontaktní grily ... Staré dobré ohniště
Jak připravit gril na grilování?
Každý z výše jmenovaných grilů je potřeba připradit trochu rozdílně. U grilu na dřevěné uhlí je nutné uhlí rovnoměrně rozložit a zapálit tak, abyste měli rovnoměrnou teplotu v grilu. Při přípravě grilu na dřevěné uhlí myslete také na to, že bude chvíli trvat, než se gril dostane do správné teploty a začněte ho chystat s předstihem.
Pokud máte plynový gril, stačí ho zapálit a nastavit na něm vámi požadovanou teplotu. U plynových grilů je snadné regulovat teplotu, což může být velkou výhodou, pokud se nechcete stresovat tím, jak dlouho se bude gril zahřívat. Elektrické grily jsou také připravené velmi rychle, většinou můžete grilovat do 10 minut od jejich zapnutí.
U všech druhů grilů je důležité pravidelně čistit rošt po jeho použití, aby na něm nezůstávaly staré zbytky jídla, na které se pak snadno přichytí jídlo při dalším grilování. Nejlepší je rošt před jeho použitím jemně očistit kartáčem. Můžete ho také trochu namazat olejem, což také pomůže, aby se jídlo nepřichytilo.
Jak připravit jídlo na gril?
Grilovat můžete různé pokrmy, nebojte se experimentovat a zkoušet nové kombinace a chutě. Pokud budete grilovat maso, nezapomeňte, že je dobré ho naložit alespoň pár hodin před grilováním, aby bylo plné chuti z marinády. Maso před grilováním vyndejte z lednice dostatečně v předstihu, aby mělo pokojovou teplotu, když ho budete na gril dávat. Pomůžete tomu, aby se maso grilovalo rovnoměrně.
Kromě masa můžete grilovat i zeleninu, jako jsou papriky, cukety, lilky, kukuřice, nebo cibuli a žampiony. I zeleninu je vhodné potřít olejem a bylinkami. Grilovat můžete také ryby a nejrůznější druhy sýrů, jako je jadel, camembert, hermelín, vyzkoušet můžete i čedar.
Jak grilovat?
A jde se grilovat. Existují různé grilovací techniky, které je dobré znát, než s tím začnete. Ať vaše grilované jídlo zbytečně nepřipálíte, nebo naopak negrilujete několik hodin.
Jednou z metod grilování je takzvané přímé grilování, kdy jídlo pokládáte přímo nad žhavé uhlí nebo hořáky. Používá se ideálně pro menší kusy masa, jako jsou steaky nebo klobásy. Grilujete je na silném ohni, ale musíte být opatrní, abyste tam jídlo nenechali příliš dlouho. Takové grilování trvá pár minut z každé strany masa tak, aby se vám vytvořila křupavá kůrčička, ale zůstalo maso šťavnaté uvnitř.
Další metodou je nepřímé grilování, které se hodí pro pomalejší grilování, například pro větší kusy masa, kuřecí stehna nebo žebírka. Maso přesunete mimo přímý oheň, uhlíky dáte například na jednu stranu grilu a na opačnou stranu položíte maso. Maso se bude grilovat pomalu a rovnoměrně, aniž by se připálilo.
Pokud máte gril s víkem, doporučujeme ho používat spíše pro větší kusy masa. Víko pomůže udržet teplotu uvnitř grilu a jídlo budete mít rovnoměrně propečené. Tenčí kusy masa víko nepotřebují, bez víka se k menším kouskům dostane více přímého tepla a stačí to pro jejich ogrilování.
Grilovat můžete také v alobalu, do kterého zabalíte maso, zeleninu, brambory, sýry i ryby a jejich nejrůznější kombinace.
Grilovací náčiní a pomůcky
Grilování je mnohem snažší se správným grilovacím náčiním. Základním vybavením jsou grilovací kleště a vidlice, které vám pomohou otáčet jídlo na grilu, aniž byste se popálili. Pokud grilujete menší jídla, jako je nakrájená zelenina nebo třeba krevety, bude se vám hodit grilovací koš nebo nějaká jemnější mřížka, aby vám jídlo nepropadávalo a grilovalo se rovnoměrně.
Vhodné je také pořídit rukavice, které vám ochrání ruce při manipulaci s roštem a při přípravě grilu.
Jaké víno, pivo, nebo i koktejly se hodí k grilovanému masu, rybám nebo zelenině