Jak grilovat zeleninu?
Už dávno neplatí, že grilování je úprava vhodná jen pro masité pokrmy. Stejně dobře a chutně lze grilovat i zeleninu – hodí se jako příloha, ale obstojí i jako samostatný chod. Jakmile ji vyzkoušíte, jistě se stane skvělou součástí vašeho jídelníčku. V tomto článku se o grilování zeleniny dozvíte vše, co je do začátků potřeba vědět.
Výběr zeleniny
Nejprve se musíte rozhodnout, jaké druhy zeleniny chcete na grilu připravovat. Představivosti a různým experimentům se meze nekladou, mezi základy však patří papriky, cukety, rajčata a kukuřice. Pokud budete chtít vyzkoušet něco dalšího, můžete se pustit do lilku, cibule, celeru, fazolových lusků, chřestu či kedlubny. Výborné jsou také různé druhy hub, především žampiony.
Grilované zeleninové špízy CC: Moerschy
Grilování na alobalu CC: alsen
Příprava zeleniny
Grilování zeleniny nevyžaduje nijak složitou přípravu. Bohatě stačí, když:
- omytou zeleninu nakrájíte na větší kusy či silnější plátky
- dle chuti potřete olivovým olejem s bylinkami nebo posypete kořením
- pokud se ze zeleniny vyloučí tekutina, před grilováním ji osušte ubrouskem
Zeleninu můžete i osolit, zde je však nutné dát si pozor, protože některé druhy obsahují hodně vody, kterou při styku se solí vylučují a zelenina ztratí šťavnatost. Pokud jste zeleninu pouze kořenili, potřete ji před grilováním olejem, aby se nepřichycovala.
Další inspirace: Grilování ryb | Grilování v mikrovlnce | Jaký sýr na gril?
A teď na gril…
Připravenou zeleninu grilujte tak, aby zůstala křupavá, šťavnatá a nepřišla o vitaminy. Je dobré dát ji na hodně rozpálený gril, aby nezůstávala zbytečně dlouho vystavená teplu a zachovala si v sobě zdravé látky. Dejte však také pozor, aby se nepřipálila, náchylné jsou k tomu především slupky. Zdravější variantou je položit zeleninu na alobal či grilovací tácek spíš než přímo na rošt, aby nebyla vystavena přímému ohni.
Jak dlouho grilovat? - Zeleninu s měkkou dužninou stačí grilovat kolem 10 minut, tvrdší zeleninu lze předvařit a následně grilovat asi dvaceti minut.