Jak naložit celé kuře na grilování?

Grilování masa se stalo nedílnou součástí mnoha domácností po celém světě. Pokud chcete, aby vše chutnalo báječně a výsledný pokrm byl podle vašich představ, je důležité, aby bylo každé maso dobře připraveno předtím, než ho položíte na rozpálený gril.

Jaké kuře? | Příprava | Naložení | Marinády

Tentokrát se podíváme na to, jak naložit celé kuře na gril. Grilování celého kuřete není zase taková hračka, jak se může zdát, proto je správný postup zcela nezbytný. Nechcete přece, aby pak maso bylo vysušené či tuhé že?

Jaké kuře naložit?

Jestliže se rozhodnete pro grilování celého kuřete, musíte vybrat vhodnou velikost. Určitě je vždy lepší, když sáhnete buď po středně velkém kuřeti, nebo po dvou menších. Příliš velké kuře se bude zbytečně dlouho grilovat, a přestože může být hotové na povrchu, uvnitř se nemusí upéct tak, jak je potřeba. Navíc se s ním mnohem hůře manipuluje.

Mohlo by Vás zajímat: Grilování ryb | Grilujeme v mikrovlnce | Jaké sýry na gril?

Jak připravit celé kuře na naložení?

Jakmile si vyberete tu správnou velikost kuřete, pusťte se do jeho očisty, aby se dalo co nejdříve naložit a maso se zbytečně nezkazilo. Začněte tím, že odříznete tzv. biskupa a odstraníte kuřecí droby z jeho dutiny. Pokud se vám do toho nechce jen tak holou rukou, můžete si vzít klasické jednorázové či chirurgické rukavice, a teprve potom vytahat vše co uvnitř nemá být. Když máte hotovo, pusťte si studenou vodu a kuře pod ní důkladně opláchněte, jak z vnější tak z vnitřní strany. Umyté kuře dlouho nenechávejte ležet ladem, protože díky vodě se mohou rychleji množit bakterie, jejichž výskyt na syrovém masu je zcela přirozený.

Celé grilované kuře

CC: pixel1

Co použít na naložení celého kuřete?

Hned jak je kuře vyčištěné a omyté, je nejvyšší čas ho dostatečně osolit ze všech stran, samozřejmě i uvnitř. K naložení masa se dá použít ledacos, ať už se jedná o hotové kořenící směsi, které jsou přímo určené pro grilování nebo nějakou směs koření, jež si vyrobíte sami podle svého.

Dále můžete použít různé bylinky, bez ohledu na to, jestli je koupíte v obchodě nebo jste si je vypěstovali doma.

V neposlední řadě je možné kuře nakládat do různých omáček (např. barbecue) či marinád. Ty si můžete vyrobit buď vlastní a to ze surovin dostupných ve vaší domácnosti nebo podle receptu, kterých se dá na internetových serverech sehnat nepřeberné množství, ale také je lze zakoupit již hotové a rovnou do nich maso naložit.

Co se týká koření, mějte na paměti, že stejné druhy musíte použít jak na vnější tak vnitřní části kuřete, během přípravy už rozhodně nepřidávejte žádný další druh koření, čímž si můžete zkazit finální chuť masa.

Čtěte také: Nakládání masa | Grilování zeleniny | Grilujeme makrely

Jak dlouho by mělo být kuře naložené?

To samozřejmě záleží na tom, do čeho se celé kuře nakládá, jak je velké a kolik času máte na přípravu. Většinou je dobré nechat ho uležet zhruba 3 až 12 hodin, samozřejmě v lednici, aby bylo v chladu. Klidně ho však můžete nechat naložené i déle.

Klasická profesionální grilovačka kuřat

Grilování kuřat

CC: moerschy

Vhodné receptury pro naložení celého kuřete na gril

Marináda na kuře

Do mísy dejte 1 lžíci světlé sójové omáčky, 1 lžíci worcesterové omáčky, 3 - 4 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci čerstvé citronové šťávy, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku mletého zázvoru, 1 lžičku kořenící směsi na kuře, 70 ml vody, 1 polévkovou lžíci plnotučné hořčice, 1 lžičku sladké papriky maďarského typu, 1 lžičku mletého černého pepře, 60 ml oleje a  1/2 hrsti nasekaného libečku. Vše promíchejte, vložte celé kuře a potřete ho připravenou směsí. Nechte odležet. Marinádu poté nevyhazujte, ale použijte k potírání masa během grilování.

Tip: Jakou omáčku ke grilovanému masu?

Rychlá marináda

Smíchejte 3 lžíce oleje, 2 lžíce nasekané bazalky, 2 lžíce sójové omáčky, 3 - 4 lžíce sladkého kečupu, špetku oregana, 3 prolisované stroužky česneku, sůl a 1 vrchovatou lžíci medu. Vložte kuře, důkladně obalte marinádou, ať ani kousek masa nevynecháte a nechte odležet 24 hodin. K této marinádě je skvělé čerstvé pečivo.

KatkaH.